Provincie Utrecht

Kansenmaker opvang vluchtelingen/ontheemden en huisvesting statushouders

Provincie Utrecht

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie. 

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Domein Stedelijke Leefomgeving
Vanuit het domein Stedelijke Leefomgeving (SLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk én vitaal stedelijk gebied, inclusief het uitloopgebied. Onze kerntaken zijn ruimtelijke ontwikkeling, milieu en gezond leefklimaat, duurzame economische groei, cultuur en erfgoed, binnenstedelijke vitaliteit en energietransitie. Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. We verbinden de opgaven op het vlak van wonen, werken, natuur en recreatie met elkaar om tot kwalitatieve oplossingen te komen. Dit beleid voeren we zelf uit in programma’s zoals de Omgevingswet/visie, Nieuwe Hollandse Waterlinie, Versnelling Woningbouw, Gezonde Leefomgeving, Energietransitie en het Kansenmakersteam.

Het Kansenmakersteam voor opvang van vluchtelingen en Oekraiense ontheemden en de huisvesting van statushouders valt onder het nieuw gevormde team Volkshuisvesting binnen het domein Stedelijke Leefomgeving.

Jouw speelveld: de context
Het Kansenmakersteam werkt als onderdeel van Team Volkshuisvesting specifiek aan de opgaven voor opvang van asielzoekers, opvang van Oekraïense ontheemden en de huisvesting van statushouders. De drie opgaven hangen nauw met elkaar samen omdat zij op onderdelen ook inwisselbaar kunnen zijn en/of kunnen bijdragen aan elkaars oplossing. Het hier gaat om deels wettelijke taken, deels inspanningsverplichtingen, in beide gevallen van gemeenten met een deels toezichthoudende en coördinerende en afstemmings-taak vanuit de provincie.   De provincie Utrecht heeft daarom een aantal jaren geleden een Kansenmakersteam in het leven geroepen dat werkt vanuit een ondersteunende rol ten behoeve van de 26 Utrechtse gemeenten en de Provinciale Regie Tafel Asiel en Migratie (PRT) samen met relevante stakeholders in de asielketen, zoals de  ministeries van AenM, Bzk, uitvoeringsprganisaties als COA en IND, Nidos, en woningcorporaties. Daarnaast met het oog op de lokale inbedding van opvang conform de “Utrechtse aanpak’ ook met partners in het maatschappelijk veld, met name het onderwijs zoals de ISK’s (Internationale SchakelKlassen) en onderwijsinspectie, en welzijnsorganisaties.  

De opgaven zijn niet eenvoudig te realiseren in verband met veranderend Rijksbeleid. schaarste aan locaties, de krappe woningmarkt, opgaven voor huisvesting van andere maatschappelijke doelgroepen en lokale bewoners (in balans houden) en druk op leefbaarheid in wijken en kernen.

Aan de vanuit het Kansenmakersteam ondersteunde Provinciale Regietafel worden afspraken gemaakt in de zin van coördinatie, afstemming en regie waar het gaat om het realiseren van opvangplekken en huisvesting van statushouders, over gezamenlijke lobby naar het Rijk en over de toepassing van de Utrechtse aanpak die ziet op kwalitatieve en goed lokaal ingebedde opvangvoorzieningen.

Het Kansenmakersteam organiseert en faciliteert netwerken van gemeenteambtenaren op het vlak van opvangvoorzieningen voor asiel en Oekraïense ontheemden, en huisvesting van statushouders, en communicatie en participatie met betrekking tot deze onderwerpen.

Meer informatie over het werk van het Kansenmakersteam vind je op onze website.

De opdracht
Als kansenmaker opvang asielzoekers huisvesting statushouders maak je deel uit van een team dat zich inzet voor het aanjagen en versnellen van de opvang van asielzoekers, de opvang van Oekraiense ontheemden en de huisvesting van statushouders. Je gaat proactief in gesprek met COA, Nidos, gemeenten, bestuurders, woningcorporaties, AenM, BZK en mogelijke andere stakeholders om voldoende opvang voor de beide doelgroepen te realiseren.

Je bent verantwoordelijk voor de volgende werkzaamheden:

  • Ondersteuning van gemeenten bij het realiseren van zowel beschikbare opvang voor asielzoekers en Oekraïense ontheemden als huisvesting statushouders;
  • Onderzoeken van (kleinschalige) regionale opvang en doorstroomlocaties;
  • Opzetten en realiseren van gemengde woonvormen;
    Vrijwel iedere gemeente ziet kansen in de combinatie van statushouders met andere doelgroepen. Het kansenmakersteam verbindt gemeenten aan elkaar die gemengde woonvormen willen realiseren en combineert dat met inzichten en evaluaties van gerealiseerde projecten (startblok Amsterdam, Nico van der Horstpark Leiden, Place2BU en Pahud de Mortangesdreef, Utrecht, Pionier e.a. complexen Amersfoort).
  • Onderzoeken van flexibele woonlocaties binnen en buiten stedelijk gebied.
  • Ondersteunen van PRT en Kopgroep PRT en mogelijk andere bestuurlijke overleggen gericht op coordinate, afstemming en regie rond de onderscheiden opgaven en wettelijke taken;
  • Organiseren en facilteren van netwerken van gemeente-ambtenaren en partner-organisaties in de asielketen gericht op kennis-uitwisseling en samenwerking;
  • Door-ontwikkeling van Utrechtse aanpak als kwalitatieve en lokaal ingebedde manier van opvang die ten goede komt aan omwonenden en asielzoekers.

Resultaatopdracht
Als Kansenmaker opvang asielzoekers en huisvesting statushouders draag je bij aan:

  • Het ondersteunen van gemeenten bij opvang en huisvesting.
  • Onderzoeken van (kleinschalige) regionale opvang en gemengde woonvormen.
  • Het realiseren van flexibele woonlocaties.
  • Faciliteren van samenwerking tussen gemeenten, COA en andere ketenpartners.
  • Doorontwikkeling en toepassing van de Utrechtse aanpak.

Concrete resultaten:

  • Werkplan 2025 opstellen en uitvoeren.
  • Ondersteuning bieden bij haalbaarheidsonderzoeken, locatiescans en business cases.
  • Goed functionerend netwerk opbouwen tussen gemeenten en ketenpartners.
  • Bijdragen aan bestuurlijke overleggen en advisering.
  • Borging van Kansenmakersteam-activiteiten in reguliere provinciale en gemeentelijke structuren.

De Eisen

  • Een afgeronde opleiding op minimaal WO niveau in de richting van Planologie;
  • Minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring als Hoogwaardig adviseur;
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in een coördinerende rol op het gebied van asiel met het adviseren aan bestuurd/management/directie binnen de overheid;
  • Aantoonbare werkervaring van opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders;
  • Aantoonbaar netwerk van medewerkers en bestuurders bij Utrechtse gemeenten en het COA op het gebied van vluchtelingen;

De Wensen

  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met het adviseren van commissaris van de koning in de afgelopen 3 jaar;

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox