VNG
max €55 per uur
Zuid-Holland
32 uur per week
07 april 2021
07 april 2021
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 352 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren. Die vraag stellen we ook aan jou!
Team informatiesamenleving | CIO en de samenwerking met Beleid en Realisatie
In de beleidsvoornemens van het rijk, de VNG en gemeenten spelen preventie, vroegsignalering en gegevensuitwisseling ten behoeve van effectieve, integrale ondersteuning een prominente rol. Gemeenten zijn hét aanspreekpunt voor mensen die het moeilijk hebben. Door letterlijk en figuurlijk dicht bij haar inwoners te staan en een menselijk gezicht te bieden, waarop ze kunnen vertrouwen. Gemeenten staan aan de lat om de leefwereld van de inwoner te verbinden met de systeemwereld van regels en wetten; vanuit het inwonerperspectief. Door de inzet op preventie, vroegsignalering en integrale dienstverlening komen veel meer inwoners eerder (breed) in beeld bij gemeenten. Diverse wetswijzigingen verruimen en verbreden hiertoe de gemeentelijke uitvoeringstaken. De toestroom wordt versterkt door de effecten van de coronacrisis en de rol die van gemeenten in steun- en hersteloperaties gevraagd wordt. Preventiegerichter werken vereist een gemeentelijke dienstverlening die, meer dan voorheen, is gericht op het faciliteren van persoonsgebonden toekomstperspectief.
Het VNG Team Informatiesamenleving | CIO werkt in de driehoek met collega’s van VNG Beleid en VNG Realisatie onder meer aan het vernieuwingsprogramma Werk, Inkomen, Schulden en Inburgering (WISI). Het doel van dit programma is gemeenten te ondersteunen in het optimaal laten participeren van hun inwoners in de samenleving.
In 2021 werken we aan een verbeterde inrichting van de dienstverleningslandschappen binnen het brede sociaal domein. Op basis van klantreizen brengen we met de service blueprint methodiek in kaart wat de gemeentelijke opgave in de nabije toekomst is en welke dienstverlening, instrumenten, applicaties en data er al door gemeenten worden gebruikt. Naast het werklandschap en het schuldenlandschap ontwikkelen we samen met gemeenten ook een inburgeringslandschap en een inkomenslandschap. Daarmee maken we de informatiekundige verbanden in het sociaal domein inzichtelijk.
Daarnaast stellen we met gemeenten een position paper “Uitlegbare uitvoering” op als rode draad voor de programma’s die we uitvoeren. We dragen daarmee bij aan beleidsvorming over vernieuwende ketensamenwerking tussen rijk, gemeenten en publieke en private uitvoeringsorganisaties. De uitdaging hierbij is om te inventariseren wat er al ligt, waar overlap is en welke onderdelen nog uitgewerkt moeten worden om tot een volledig overzicht, inzicht en uitzicht te komen.
Omschrijving van de opdracht
Voor deze tijdelijke opdracht zoeken we een junior procesbegeleider die in teamverband de uitdieping van de dienstverleningslandschappen kan ondersteunen. De junior procesbegeleider wordt gevraagd om de werk, inkomen, schulden en inburgering landschappen en samenhang daartussen vanuit het perspectief van de inwoner en professional te helpen uitwerken. Het gaat daarbij om het zichtbaar maken van samenhang in de informatiekundige opgave, het proces van inwoner en professional en de relevante wetgeving. De toegepaste methodiek is de zogenaamde service blueprint methodiek.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
• Ondersteunen bij het voorbereiden, organiseren en begeleiden van service blueprint sessies (klantreisverkenningen met een informatiekundige, juridische en procesmatige vertaling);
• Samen met inwoners, vrijwilligers en professionals per “tegel” op de domein-landschappen de ideale klantreis van de inwoner en de professionals ontwerpen;
• Samen met informatie-architecten en informatie-adviseurs van gemeenten en ketenpartners de informatiekundige vertaling van de klantreis in beeld brengen;
• Samen met juristen en beleidsmedewerkers van gemeenten en ketenpartners de juridische en beleidsmatige vertaling van de klantreis ontwerpen en de samenhang in wetgeving in beeld brengen;
• Samen met de beleidsadviseurs het eindresultaat van de sessies in beeld brengen.
• Ondersteunen bij het uitwerken van de generieke “Master-Klantreis” voor het brede WISI-domein;
• Op regelmatige basis evalueren en optimaliseren van het uitwerkingsproces;
• Mede verzorgen van presentaties over de uitkomsten van de service blueprints.
Resultaat van de opdracht
De procesbegeleiders service blueprint methodiek zorgen ervoor dat:
1. De service blue prints op kwalitatief hoog niveau uitgewerkt zijn;
2. Er ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, voorbeeldbrieven, referentiecases en instructies voor gemeentes van kwalitatief hoog niveau zijn ontwikkeld.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox