Zorginstituut Nederland
max €175 per uur
Noord-Holland
Onbekend aantal uur per week
01 maart 2025
01 maart 2026
Beschrijving van de regionale tafels en de ondersteunende landelijke tafel
Landelijke partijen spraken af om de toegankelijkheid van cruciale ggz – zorg voor mensen met de zwaarste en meeste ingewikkelde zorgvragen – beter te borgen. Hiervoor willen zij de regio’s ondersteunen om op basis van de zorgvraag in de regio te bespreken welk aanbod nodig is, en eventuele knelpunten zelf, en in de regio, op te lossen. Zij halen waar nodig expertise naar de patiënt in hun regio toe. Of bieden - andersom – expertise aan patiënten van buiten de regio. Alleen waar de regio knelpunten niet kan oplossen en/of duidelijk sprake is van bovenregionaal en/of landelijk aanbod, ondersteunt een landelijke tafel om de regionale zorgvraag en het aanbod met elkaar te verbinden. Dit doet de landelijke tafel door de uitkomsten van de regionale gesprekken over landelijk aanbod te bundelen, te verwerken, te bespreken en tot slot adviezen terug te geven aan de regionale tafels. Op die manier ontstaat zowel in de regio’s als landelijk meer inzicht in vraag en aanbod van bovenregionale en landelijke cruciale ggz. De landelijke tafel ondersteunt hiermee partijen bij het maken van hun regionale plannen. Daarnaast kunnen de resultaten van de landelijke tafel voeding zijn voor de actieaanpak toegankelijke cruciale ggz.5 De landelijke tafel bestaat uit ten minste vertegenwoordigers van de partijen die ook bij het bestuurlijk overleg cruciale ggz aansluiten.
Na het geven van de adviezen aan de regio monitort de landelijke tafel in hoeverre de adviezen uitgevoerd worden en tot de gewenste resultaten leidt. Deze monitoring verloopt in eerste instantie via de leden van de betrokken branche- en beroepsverenigingen. In het volgende jaar herhaalt het in dit hoofdstuk beschreven proces zich, met nieuwe regionale- en landelijke gesprekken. Dit geeft de landelijke tafel meer informatie over of de gesignaleerde tekorten en knelpunten opgelost zijn of dat meer actie nodig is.
Samenvattend is het doel van de landelijke tafel om opgeschaalde knelpunten in zorgvraag en zorgaanbod om te zetten naar oplossingen. Deze oplossingen kunnen een brede range hebben. Van het zorgen voor meer transparantie (bijvoorbeeld inzicht in zorgvragen) tot aanpassingen in het systeem (zoals gelijkgerichte inkoop). Aan de landelijke tafel gaan partijen met elkaar reflecteren, leren en oplossen inzake de aanpak voor de cruciale ggz. Viade opgeschaalde knelpunten uit de regio wordt er blijvend gereflecteerd op de aanpak en afspraken voor de cruciale ggz. De landelijke tafel rapporteert hierover aan werkgroep cruciale ggz, voorafgaand aan bespreking in het BO cruciale ggz. Daarnaast wordt er ook gerapporteerd aan VWS.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox