Hoogheemraadschap van Delfland
max €130 per uur
Zuid-Holland
32 uur per week
09 juni 2025
12 mei 2025
In een van de meest laaggelegen en dichtbebouwde delen van de Randstad – met 1,2 miljoen inwoners en 40.000 bedrijven op 41.000 hectare – zorgt Delfland voor droge voeten en voor schoon en gezond water. Samen met inwoners en bedrijven werkt Delfland aan een klimaatbestendige en prettige leefomgeving. In de afgelopen jaren zijn flinke stappen gezet om wateroverlast te voorkomen, de leefomgeving in en om het water te vergroenen en de waterkwaliteit te verbeteren.
Nederland is gevormd door de samenwerking tussen water en menskracht. Door de eeuwen heen is ons land aangepast om bestand te zijn tegen de grillen van het water. Dijken werden aangelegd in gezamenlijkheid en dit proces werd gekenmerkt door consultatie, consensus en compromis met gebiedspartners en bewoners. Delfland benut deze historische kracht optimaal bij de zorg voor de bewoonbaarheid van het land en het beschermen en verbeteren van het leefmilieu. Daarbij staat het waterschap midden in de maatschappij en blijft het streven naar een optimaal maatschappelijk effect.
De werkgroep ‘Overige emissies’ is eind 2024 opgericht en bevindt zich nog in de opbouwfase. Deze werkgroep is de derde binnen het programma Waterkwaliteit, gericht op emissiereductie, naast de werkgroepen Landbouw en Glastuinbouw. De focus ligt op stoffen in het water die niet afkomstig zijn uit de agrarische sector, zoals metalen, PAK’s, microverontreinigingen en nutriënten uit stedelijke gebieden.
Als kwartiermaker weet jij als geen ander wat er nodig is om draagvlak te creëren voor deze nieuwe werkgroep. Je onderhoudt korte lijnen met afdelings- en programmanagers en zorgt ervoor dat iedereen tijdig wordt aangehaakt. Eventuele lacunes in beleid weet je boven water te halen en te vertalen naar een concreet advies.
De doelen van de werkgroep voor 2025 zijn onder andere:
Het uitwerken van een voorstel "Overige emissies", waarin wordt beschreven welke stofgroepen voor Delfland het meest relevant zijn en welke strategie nodig is om deze stoffen te verminderen. De strategie bevat tevens handvatten voor samenwerking met betrokken overheidsinstanties en doelgroepen.
Het opbouwen van een intern en extern netwerk met kennisdragers over relevante stofgroepen, emissieroutes en bronnen. Het interne netwerk wordt gevormd door de werkgroep Overige Emissies die in 2024 is opgericht en operationeel is.
De implementatie van een meet- en monitoringsnetwerk voor microverontreinigingen.
Actieve bijdrage leveren aan gesprekken met gemeenten over handelingsperspectieven met betrekking tot emissies.
Het informeren en voorbereiden van ambtelijke en bestuurlijke stukken ter besluitvorming op dit thema, in nauwe samenwerking met de strategisch adviseur.
Let op: Voor de start van de opdracht moet je in het bezit zijn van een VOG. Deze kan eenmalig gedeclareerd worden.
Uit de motivatie (en het matchgesprek) moet blijken dat de kandidaat beschikt over de volgende competenties:
Organiserend vermogen
Samenwerkingsvermogen
Zelfstandigheid
Organisatie-sensitiviteit
Ook hier geldt dat het ter beoordeling aan Delfland is of de kandidaat voldoet. Inschrijvers moeten daarom duidelijk beschrijven waaruit blijkt dat de kandidaat over deze competenties beschikt, inclusief concrete voorbeelden.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox