Provincie Zuid-Holland
max €115 per uur
Zuid-Holland
15 uur per week
21 april 2025
31 december 2025
De Provincie Zuid-Holland (hierna ‘PZH’) heeft behoefte aan de inzet van een externe kandidaat voor de opdracht Reparatieregisseur Zuid-Holland. Graag nodigen wij u uit om hiervoor een aanbieding te doen.De Provincie Zuid-Holland (hierna ‘PZH’) heeft behoefte aan de inzet van een externe kandidaat voor de opdracht Reparatieregisseur Zuid-Holland. Graag nodigen wij u uit om hiervoor een aanbieding te doen.
Een opdracht vanuit Opgave Circulair Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. De aanpak hiervoor is vastgelegd in de strategie: Samen bouwen aan een circulair Zuid-Holland1 . Binnen de provincie is een team actief (team Circulair Zuid-Holland) dat de circulaire toekomst concreter en tastbaarder wil maken. Hierbij hebben we gekozen voor een transitieaanpak. Reparatie is een van de thema’s die dit programma aanjaagt. Mede door het aanjagen en ondersteunen van samenwerkingen en coalities in Zuid-Holland, waar deze opdracht onderdeel van is.
Kansen van reparatie
Je fiets repareren is in Zuid-Holland heel normaal. Als je band lek is, dan plak je die. Je zou wel gek zijn om dan een nieuwe te willen. In iedere wijk is wel een fietsenmaker te vinden en veel mensen hebben zelf een bandenplaksetje in huis. In een circulaire samenleving repareren we niet alleen fietsen, maar eigenlijk alles. Nieuw aanschaffen is er tweede keus.
Reparatie is een belangrijk onderdeel van een circulaire economie. Het maakt weerbaar. Als in de toekomst bepaalde grondstoffen te duur worden of niet meer te verkrijgen zijn, dan kan je voort met wat je al hebt. Op individueel niveau, maar ook op niveau van de hele samenleving. Inzetten op repareren biedt kansen voor bedrijven: bijvoorbeeld door repareerbare producten aan te bieden, reparatie op te nemen in hun klant- en businessmodel of zich te ontwikkelen tot reparatiespecialist. Reparatie biedt kansen om de relatie met klanten te versterken, grip te houden op schaarse grondstoffen en draagt bij aan een duurzaam imago. In de nieuwe CSRD rapportage kan reparatie een positieve bijdrage zijn. Kiezen voor reparatie is voor klanten (B2B en B2C) een manier om beter grip te houden op de producten, apparaten en machines die ze in gebruik hebben, draagt bij aan hun klimaatvoetafdruk en duurzame imago. Uit monitoring blijkt dat het aantal circulaire banen (momenteel 6%) nog achterblijft bij de ambities. Reparatie kan hieraan een boost geven. Dit vraagt ook iets van ons Human Capital dat meer reparatievaardigheden nodig heeft. Tot slot draagt goed en makkelijk kunnen repareren bij aan een brede welvaart: zowel op klimaatdoelstellingen door een lager grondstoffen- en energieverbruik, minder aantasting van biodiversiteit, schonere lucht en water. Maar ook door empowerment door reparatievaardigheden, toegang tot betaalbare reparatiediensten, en zinvolle en gewaardeerde banen, het tegengaan van (spullen)armoede, vereenzaming en het versterken van sociale cohesie waar reparatie onderdeel is van wijkinitiatieven.
Enthousiasme, urgentie en momentum groeit
Er komt steeds meer wetgeving aan die meer reparatie stimuleert. Momenteel wordt bijvoorbeeld door de Rijksoverheid de Europese wetgeving voor Recht op Reparatie uitgewerkt. Hierin zitten een aantal elementen:
1) Reparatie aantrekkelijk maken – met een reparatiebonus of een vervanging tijdens de reparatie
2) Reparatie- en onderhoudsinformatie en software-updates verplichten
3) Apparaten beter repareerbaar maken, onderdelen makkelijker te vervangen
4) Verlengen van garanties
Verder zorgt de nieuwe Ecodesign richtlijn ervoor dat producenten worden aangespoord om zo te ontwerpen dat reparatie goed mogelijk is. Eveneens ontstaan er steeds meer maatschappelijke en commerciële initiatieven rondom reparatie. Denk aan repaircafés, circulaire ambachtscentra, bedrijven die reparatiediensten aanbieden, samenwerkingen tussen bedrijfsleven en kringloopwinkels, samenwerkingsverbanden tussen bedrijven (zoals United Repair Center)
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox