Gemeente Bernheze
max €110 per uur
Noord-Brabant
24 uur per week
29 oktober 2023
01 juli 2024
De nieuwe Omgevingswet vraagt veel van de gemeente Bernheze. Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. We zijn al fors op stoom. In projecten zijn verschillende resultaten geboekt, zoals de ontwerp-omgevingsvisie, verordening fysieke leefomgeving, delegatiebesluit, adviescommissie omgevingskwaliteit, een werkende aansluiting op het digitaal Stelsel Omgevingswet en een inhoudsopgave voor het omgevingsplan. En daarbij is in de gemeentelijk organisatie en met partnerorganisaties intensief samengewerkt.
De organisatie wil in de komende maanden tot in de haarvaten volgens de eisen en de geest van de Omgevingswet gaan werken. Maar wel volgens de Bernheze methode: we doen het samen en het blijft gezellig. We zoeken daarom voor de periode tot 1 juli 2024 een coordinator die in staat is de mensen, de cultuur, de samenwerking en de organisatie organisch om te buigen, zodat we soepel de Omgevingswet uitvoeren. Dat vraagt van de hele organisatie dat we kennis en ervaring opdoen met de Omgevingswet in het dagelijkse werk, nieuwe werkwijzen en hulpmiddelen ontwikkelen, de dienstverlening zowel digitaal als fysiek herinrichten en soms wijzigingen in de taakverdeling en structuur aanbrengen, maar ook werken aan soft-skills om de ja-mits benadering richting initiatiefnemers aan te leren.
Was het maar zo dat alles vooraf is uitgedacht. Veel vragen zullen we werkende weg pas gaan stellen en het antwoord vinden we ook pas later. Dat betekent dus ook omgaan met onzekerheid en waar de organisatie vraagt te adviseren en te begeleiden. En hierover transparant communiceren wanneer initiatiefnemers en inwoners hier ‘last’ van krijgen.
Als coordinator vragen we je doortastend te zijn waar nodig, maar vooral de actoren die het echte werk gaan doen en in de toekomst blijven doen in hun kracht zetten. Je bent vooral succesvol, wanneer je jezelf overbodig hebt gemaakt. Je weet de mensen in de organisatie mee te nemen in hun eigen veranderproces.
Met wie
Met de volgende subgroepen binnen de gemeentelijke organisatie ga je aan de slag:
(Burger) raadsleden gaan een nieuwe manier van werken ontwikkelen. Ze zullen door training en learning on the job werkende weg de Omgevingswet gaan uitvoeren.
Het college van B&W zal in hun contacten met initiatiefnemers en partnerorganisaties en in hun besluitvorming bewust gaan handelen volgens de letter en de geest van de Omgevingswet.
Het directieteam en de teamcoaches vervullen een cruciale rol in de transitie en begeleiden de medewerkers hierin. Zij scheppen de condities, zodat de organisatie soepel kan veranderen. Ook komen andere sleutelpersonen als de griffie, projectleiders Omgevingswet en strategen in beeld. De samenwerking tussen medewerkers, de inrichting van de werkprocessen rondom initiatieven, het bouwen aan een volwaardig omgevingsplan, integraal en gebiedsgericht werken in programma’s onder de Omgevingswet en het bouwen aan de ‘ja-mits’-cultuur die kenmerkend is voor de Omgevingswet, zijn voorbeelden van verandering. Dit vraagt een andere stijl van werken en een herijking van processen, overleggen en het anders adviseren van het college van B&W.
Medewerkers
Elk onderdeel van de organisatie heeft te maken met inwoners, initiatiefnemers en partnerorganisaties. Uiteindelijk moeten zij merken dat het uitvoeren van de Omgevingswet soepel verloopt. Als coordinator houd je in het oog dat de organisatie zorgvuldig en transparant de signalen van ‘buiten’ over de uitvoering van de Omgevingswet op waarde schat. We willen niet in de situatie komen van “operatie geslaagd, patiënt overleden”. Eén van de doelen van de Omgevingswet is immers dat het sneller en makkelijker wordt voor de initiatiefnemers en andere betrokkenen.
Wie zoeken we?
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox