Aanleiding
- De kwaliteit van het situatiebeeld is van grote invloed op de kwaliteit van de netcentrische samenwerking tussen crisispartners. Situatiebeelden hebben als doel om het proces van leiding & coördinatie te ondersteunen. Als ze hiertoe in staat zijn, zullen de besluiten die genomen worden onvoldoende gebaseerd zijn op duidelijke, actuele en juiste informatie. Dit kan (ernstige) gevolgen hebben in de bestrijding van een crisis of ramp.
- We constateren dat de kwaliteit van situatiebeelden te vaak te laag is.
- Om deze reden wordt er in het najaar van 2024 vanuit het Programma Netcentrisch Werken een campagne opgezet om de kwaliteit van situatiebeelden onder de loep te nemen en de kwaliteit van situatiebeelden een boost te geven.
- Vanwege drukke agenda’s en werkzaamheden en het feit dat een dergelijke campagne serieuze aandacht en tijdsinspanning vergt, is het nodig om hiervoor externe capaciteit in te huren.
Doelstelling
- In het najaar van 2024 wordt er langs verschillende routes aandacht gevraagd voor dit thema om zo de kwaliteit van situatiebeelden te verbeteren. Hieronder worden deze verschillende routes (vormen) beschreven.
Vorm
- Vanuit het programma NCW wordt er gewerkt aan een factsheet met daarin schrijftips en adviezen over hoe een informatiefunctionaris kan komen tot een goed situatiebeeld.
- Daarnaast wordt er een campagne gelanceerd waarbij verschillende situatiebeelden worden gereviewd
- Ook worden er leertafels georganiseerd om dit thema met alle partners te bespreken en ook de eerste bevindingen van de review uit de campagne te delen
Taken Campagneleider
- Een extern ingehuurde ‘’campagneleider’’ zal in LCMS situatiebeelden bekijken van incidenten die zijn voorgevallen, vanzelfsprekend met toestemming van en in overleg met de betreffende organisatie. Deze situatiebeelden worden langs de spelregels van een goed situatiebeeld en de netcentrische principes bekeken en geëvalueerd
- Op basis daarvan wordt er per incident een evaluatie opgesteld richting de organisatie die het situatiebeeld heeft gemaakt. Ook wordt er op basis van meerdere evaluaties een algemeen naslagdocument opgesteld met veelvoorkomende verbeterpunten en adviezen die breed gedeeld kan worden met partners in het hele land.
- Ook zal deze campagneleider leertafels organiseren waarbij alle betrokken stakeholders en geïnteresseerden worden uitgenodigd. Deze leertafels zijn bedoeld om integraal en in multi-verband (dus met meerdere organisaties) de resultaten te bespreken en aanbevelingen te kunnen delen.
Vorm
-
Cv van max. 5 pagina's
-
De kandidaat heeft aantoonbare ervaring met de netcentrische werkwijze en de principes conform het Referentiekader Netcentrische Crisisbeheersing. Dit moet blijken uit het cv.
-
De kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het werken met informatiefunctionarissen binnen het vakgebied crisisbeheersing. Dit moet blijken uit het een toelichting in het cv.
-
De kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met het uitvoeren van evaluaties en begeleiden van oefeningen rondom informatiemanagement. De meest recente ervaring mag niet langer dan 2 jaar geleden zijn. Dit moet blijken uit het cv.
-
De kandidaat heeft minimaal 5 jaar ervaring met het uitvoeren van evaluaties en begeleiden van oefeningen rondom informatiemanagement. De meest recente ervaring mag niet langer dan 2 jaar geleden zijn. Dit moet blijken uit het cv.
-
De kandidaat heeft minimaal 5 jaar kennis en ervaring van de OTO-wereld in relatie tot crisisbeheersing. Dit moet blijken uit het cv.
Start opdracht: Begin september 2024
Einde opdracht: 31-03-25, met optie tot verlenging
Selectiegesprekken: 16-09-2024 of 17-09-2024
Aantal uren: 8 uur per week
Standplaats: Arnhem/hybride
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.