Waterschap Noorderzijlvest

Adviseur energietransitie

Waterschap Noorderzijlvest

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving

Waterschap Noorderzijlvest zorgt in een groot deel van Groningen, in Noord- en Midden-Drenthe en in een stukje Friesland voor veilig leven met water, schoon water, gezuiverd water en voldoende water in elk seizoen. Voor onze 300 medewerkers gaat een gezonde en toekomstbestendige leef-, woon- en werkomgeving van de circa 383.000 inwoners in ons gebied boven alles. Dit vraagt om gedreven professionals die uitblinken in hun eigen vakgebied en passie.

Het team Plannen en Projecten is op zoek naar een

Adviseur energietransitie voor 1,5 -2 dagen per week.

Als Adviseur Energietransitie speel je een belangrijke rol in de inhoudelijke sturing van dit onderzoeksproject. Je start met het opstellen van het onderzoeksplan. Daarbij betrek je deskundigen van o.a. partijen die bij de dijkversterking betrokken zijn zoals aannemers, waterschappen, (semi)overheden en onderzoeksinstituten. Daarnaast inventariseer en analyseer je informatie doormiddel van (o.a.) deskstudy en interviews met experts in het betreffende vakgebied. Doormiddel van workshops met betrokken partijen in andere projecten met een vergelijkbaar vraagstuk verifieer je de opgedane kennis en inzichten.
Ter afronding van je onderzoek stel je het eindrapport op met daarin de resultaten en adviezen en presenteer je deze aan alle betrokken partijen.  
Aanleiding onderzoek
Op dit moment is bij de dijkversterkingen in het HWBP-programma een transitie ingezet naar emissieloos bouwen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de Klimaatwet en aan het streven van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat dat er in 2030 geen uitstoot meer is van CO2 en Stikstof bij de realisatie van rijks infrastructuur.
Uit lopende pilotprojecten blijkt dat de kosten voor het laden van emissieloos materieel relatief hoog zijn. Zo zien we dat de kosten voor de laadinfrastructuur op dit moment bij meerdere dijkversterkingsprojecten meer dan helft zijn van de totale operationele kosten. Het is de verwachting dat richting 2030 alle dijkversterkingsprojecten in meer of mindere mate uitvoering gaan geven aan emissieloos bouwen. Elk project zal dan ook een laadinfrastructuur moeten ontwerpen, specifiek toegerust voor dat project. Als de huidige ontwikkelingen van laadkosten wordt doorgetrokken dan kan worden verwacht dat in 2030 de totale kosten voor laadinfrastructuur over deze periode circa 40 tot 50 mln euro bedragen. Dit kan goedkoper als projecten niet allemaal zelf ‘het wiel gaan uitvinden’, maar dat gezamenlijk binnen de HWBP-alliantie kennis en inzicht ontstaat over hoe de energievoorziening doelmatige en efficiënter kan worden ingericht.
Doel en beoogd resultaat onderzoek
Het primaire doel is om de kosten van laden van elektrisch materieel zoveel mogelijk te beperken. De centrale onderzoeksvragen zijn:

  • Hoe kan de laadinfrastructuur voor een emissieloze bouwplaats van een dijkversterkingsproject kosten efficiënt worden ingericht?
  • Wat is de rol/bijdrage van de verschillende partijen daarbij?

Om hier antwoord op te kunnen geven is het nodig om meer inzicht te krijgen in de vervolgvragen:

  • Wat zijn de ontwikkelingen bij de energievraag vanuit projecten in GWW sector, in omvang en plaats?
  • Welke aanbieders zijn er nu en in de toekomst, in omvang en plaats?
  • Welke vormen van laadinfrastructuur worden op dit moment en in de nabije toekomst bij projecten in GWW sector, bijvoorbeeld dijkversterkingsprojecten, ontwikkeld?
  • Op welke wijze kunnen de kosten voor laadinfrastructuur zoveel mogelijk worden beperkt en wat is hiervoor nodig?

Het beoogd resultaat van het onderzoek is:

  • Overzicht bieden van mogelijke vormen van laadinfrastructuur als voorbeeld voor (toekomstige) projecten in GWW sector;
  • Overzicht bieden van kritische factoren die de kosten van laden bepalen;
  • Overzicht bieden van ontwikkelingen en mogelijkheden om kosten van laden te beperken voor een (infrastructuur)project en voor eventueel beleid op landelijke niveau;
  • Overzicht van rollen en verantwoordelijkheden bij het opzetten en inrichten van laadinfrastructuur.

 

Kandidaatomschrijving

Je competenties

  • Je bent omgevingsbewust, resultaatgericht en samenwerkingsgericht, zijn je kerncompetenties.
  • Je zoekt actief de samenwerking op, neemt initiatief en voelt je verantwoordelijk.
  • Je beschikt over conceptuele flexibiliteit, bent inventief en werkt innovatief.
  • Je bent analytisch en in staat om de resultaten helder en begrijpelijk te communiceren.
  • Je kent de belangrijkste doelgroepen en belanghebbenden en kunt deze inspireren zodat draagvlak ontstaat.
  • Je weet je bij het organiseren van de kennisoverdracht het waterschap adequaat te vertegenwoordigen.
  • Je bent communicatief vaardig, zowel mondeling als schriftelijk.

 

De Eisen

  • Opleiding Op CV aantoonbaar minimaal een afgeronde HBO opleiding. Kennis van en/of affiniteit met het onderzoeksvraagstuk. Aantoonbare ervaring hebben met de gevraagd advieswerkzaamheden. Beschikt over een (kennis)netwerk in de wereld van de energietransitie en eventueel bij relevante onderzoeksinstituten.
  • Werkervaring Op CV aantoonbaar werkervaring met de gevraagde advies- en/of onderzoekswerkzaamheden, opgedaan in de afgelopen 5 jaar. En ervaring met het opstellen van onderzoeksrapportages.
  • Netwerk Beschikt, op CV aantoonbaar minimaal 5 jaar, over netwerk binnen de wereld van de energietransitie.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Werkervaring projectmanagement en ondezoeksrapportages Op CV aantoonbaar werkervaring met de gevraagde advies- en/of onderzoekswerkzaamheden, opgedaan in de afgelopen 5 jaar. En ervaring met het opstellen van onderzoeksrapportages.
  • Motivatiebrief Bij deze opdracht wordt om een motivatiebrief gevraagd. Deze weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze motivatiebrief wordt beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. Bij deze opdracht wordt om een motivatiebrief gevraagd. Deze weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze motivatiebrief worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. De kandidaat dient gemotiveerd aan te geven waarom hij/zij geschikt is voor de opdracht. De brief wordt getoetst aan de hand van de omschreven functietaken en/of competenties in de opdracht/kandidaat omschrijving.
  • Interview Bij deze opdracht worden na de eerste selectieronde met een aantal partijen interviews afgenomen. Deze wegen mee in de uiteindelijke beoordeling. Deze interviews worden beoordeeld volgens de hieronder aangegeven criteria. De kandidaat wordt gedurende het gesprek getoetst op de gevraagde kennis, ervaring en competenties zoals beschreven in de kandidaat en/of opdrachtomschrijving. Daarnaast wordt er beoordeeld of de kandidaat past binnen de organisatie en/of er een klik is met de kandidaat. De kandidaat waarop de keuze valt, scoort 25% voor het gesprek. De kandidaten die afgewezen worden naar aanleiding van de gevoerde gesprekken, scoren 0% voor het gesprek.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox