Wat is een kroonprins / Warme stoel procedure? Hoe herken je deze procedures? Bespaar jezelf veel tijd en frustratie
Wat is een kroonprins / Warme stoel procedure? Hoe herken je deze procedures? Bespaar jezelf veel tijd en frustratie
Nieuws
leestijd: 5 minuten
Het komt voor dat overheden een opdracht publiceren waarvoor eigenlijk al duidelijk is wie de opdracht gegund zal krijgen. Zo’n onderhandse of informele gunning wordt ook wel kroonprins procedure genoemd. De kroonprins is reeds bekend, maar de opdrachtgever moet formeel nog het (inkoop)beleid voor inhuur van personeel uitvoeren.
Als je als ZZP’er reageert op een inhuuropdracht met een kroonprins procedure is het zonde van je tijd. Wanneer jij niet de voorkeurskandidaat bent van de opdrachtgever is de kans nihil dat de opdracht gegund zal worden. Dan kun je beter je tijd (= geld) in acquisitie van andere opdrachten steken. Wij helpen je bij het herkennen van deze kroonprins procedures.
Een opdrachtgever die al een voorkeurskandidaat heeft voor de uitvoering van een interim opdracht moet het aanbestedingsbeleid van de organisatie doorlopen. Dit bekent dat de opdracht beschikbaar moet zijn voor alle leveranciers (waaronder ZZP’ers) en via het Dynamische Aankoopsysteem (DAS) de selectie en gunning plaatsvindt. Een middel om er voor te zorgen dat de beoogde interim professional, de kroonprins, de opdracht gegund wordt worden er eisen aan de kandidaten gesteld die dusdanig selecterend zijn dat de kroonprins er als beste match uit zal komen.
De kroonprins is vaak een zzp’er die reeds werkzaam is (geweest) voor de organisatie of een medewerker (die zzp’er wil worden). De eisen ten aanzien van ervaring, opleiding, kennis en vaardigheden worden in een kroonprins procedure daardoor vaak ingericht op het selecteren van kandidaten die al ervaring bij de opdrachtgever hebben en vaak ook al specifiek ervaring met de inhoud van de opdracht. Weinig (tot een enkele) zzp’ers voldoen aan deze criteria. Behaal je niet de maximale scores dan heeft het geen zin om te offreren.
In kroonprins procedures zie je de volgende voorbeelden vaak terug:
De kandidaat moet ervaring hebben bij de opdrachtgever zelf. Vaak aangevuld met ervaring met specifieke methoden, systemen, wetten en/of beleid die vrijwel alleen bij de opdrachtgever van toepassing zijn.
Er wordt naar kennis en vaardigheden gevraagd die maar weinig mensen, behalve de kroonprins, bezitten. En/of er wordt als eis gesteld dat er kennis is van of vaardigheden ten aanzien van specifieke door de organisatie gebruikte systemen.
Er worden opleidingen als criterium gesteld en vaak combinaties van opleidingen die weinig zzp’ers op hun cv hebben staan.
De combinatie van weinig voorkomende ervaring, kennis, vaardigheden en opleidingen maakt dat er hoogstwaarschijnlijk slechts 1 persoon de maximale score behaalt: de kroonprins.
Je kunt, wanneer je perfect aan de wensen en eisen voldoet (de maximale scores behaalt) een offerte indienen, wetende dat er waarschijnlijk al sprake is van een onderhands gegunde opdracht. De kans is klein dat je de opdracht gegund krijgt, maar je weet ook nooit zeker of er van een onderhandse gunning sprake is.
Op LinkedIn kun je onderzoeken of de opdracht al vervuld wordt door een interimmer. Is dat het geval dan is de kans groot dat de opdracht opnieuw aanbesteed moet worden, maar men deze graag door dezelfde persoon laat uitvoeren.
Twijfel je? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij geven je de door ons geschatte kans dat het een opdracht een kroonprinsprocedure betreft. Bel / mail of chat ons gerust.
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox