Ik vind het leuk om contact te maken met collega’s en hen mee te nemen in het belang van het te bereiken doel.

Jasper Wegman zorgt ervoor dat hij mensen meeneemt in zijn visie

Nieuws

leestijd: 5 minuten

Jasper Wegman zorgt ervoor dat hij mensen meeneemt in zijn visie

Als het gaat om veranderprocessen is Jasper Wegman een expert. Al 25 jaar heeft hij te maken met veranderingsprocessen voor verschillende (non-) profit organisaties denk dan aan opdrachten in de rol van: organisatieadviseur, coach, leiderschap trainer, conflicthanteerder en teamontwikkellaar. Jasper heeft zijn eigen zzp-bedrijf: De Participatiemakers. Daarnaast richtte hij 15 jaar geleden de stichting Che Amigo Foundation op. Deze stichting draagt bij aan wijkontwikkeling in Zuid-Amerika, dus in kwetsbare gebieden. Bij beide organisaties is het belangrijk om de mensen zo goed mogelijk mee te krijgen met een bepaald doel, om dit doel ook te kunnen behalen.

Aan welke opdrachten werk je nu? 

“Momenteel werk ik voor de gemeente Voorschoten als Adviseur Projectleider Participatie. Deze opdracht is mij op het lijf geschreven, want ik moet een aanjager zijn van de energietransitie voor de gemeente Voorschoten. De samenwerkende gemeenten Voorschoten en Wassenaar gingen op dat moment stoppen met hun samenwerking. Intern speelde er dus veel, met de bijkomende onzekerheden. 

Bij de gemeente Voorschoten heb ik eigenlijk twee opdrachten: de eerste opdracht is dat ik de interne organisatie en werkwijze ontwikkelde, om vervolgens deze te implementeren bij de gemeente. De tweede opdracht is om de samenleving meer te betrekken bij de energietransitie. Dit betrof verschillende doelgroepen. Dit is nu in gang gezet en er zijn nu initiatieven. Er is nu meer duidelijkheid over wie wat doet en wie dus ergens verantwoordelijk voor is. 

Bij deze opdracht stonden mensen echt open om te leren. Ik ben daar goed ontvangen en kreeg een warm welkom. Dit maakte het prettig werken en zo kon ik resultaat creëren. Ik vind het leuk om contact te maken met collega’s en hen mee te nemen in het belang van het te bereiken doel. 

Freep zorgde er mede voor dat ik de opdracht bij de gemeente Voorschoten verkreeg. Dit is mij erg bevallen, omdat zij de juiste kennis van de zzp-markt hebben en dus weten hoe ze je het beste kunnen voorstellen qua tarief en juiste toelichting op de gestelde wensen en eisen. Dat is prettig, omdat zij goed weten wat voor persoon de gemeente zoekt voor de opdracht en hieruit een goede match kan ontstaan.” 

Wat typeert jou als zzp’er?

“Ik ben zelf gericht op de menselijke kant van een opdracht: wat gebeurt er in een samenleving? Hoe staan gemeenten daar in? Deze manier van kijken naar een situatie is anders dan voor de gemiddelde gemeentemedewerker. Gemeentemedewerkers zijn meer inhoudsgedreven. Die weten bijvoorbeeld veel over woning dossiers, de omgevingswet of de jeugdzorg. 

Ik ben meer gericht op hoe ik anderen kan betrekken bij het te behalen doel. Dat is een ander soort vak. Dit deed ik ook in Voorschoten. Het doel was om intern een werkwijze te maken met elkaar. Hier is vervolgens onderling goede afstemming ontstaan. De gemeente Voorschoten weet nu welke stappen zij moeten zetten met behulp van de juiste documenten. Ik vind het interessant om naar andere inhoudelijke dossiers te kijken en veel meer samen iets te bereiken. Mensen met een andere bril naar de situatie te laten kijken. Dit is best ingewikkeld, maar juist wel waar mijn expertise zit. 

Dus, ik laat mensen inzien dat participeren met de samenleving toegevoegde waarde heeft, en als men het niet doet het risico’s met zich meebrengt. Als mensen dit beginnen te realiseren, dan staan ze open om dingen te leren. Het gaat om bewustwording, dat je hen een ander perspectief laat inzien. Een bepaald doel stellen draagt hieraan bij.” 

Wat wil je mensen meegeven die overwegen te gaan zzp’en?

“Voor mij is het zzp’en best gewoon geworden. Als zzp’er heb je drie uitdagingen: is er voldoende werk? Doe je hetgeen waar je goed in bent en leuk vindt? Soms heb je veel werkaanbod, welke keuze voor een opdracht maak je dan? 

Ik zit zelf in een positie dat ik verschillende opdrachten aangeboden krijg, dat is fijn. Al moet ik ook zorgen dat ik de juiste keuzes maak. Stel, al zeg ik nu nee tegen een opdracht, dan kan het zijn dat over een half jaar het er anders eruitziet. Dit is een luxepositie, maar het houdt mij scherp over hoe ik dit slim moet aanpakken. Dus dat blijft als zzp’er een uitdaging. 

Sommige opdrachten die ik heb gehad waren van kortere duur, maar het voordeel van een opdracht krijgen via Freep, is dat het vaak opdrachten zijn voor een langere tijd. Dit is interessant, omdat je meer de tijd hebt de gestelde doelen te behalen.” 

 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox