Gemeente Amsterdam
max €125 per uur
Noord-Holland
24 uur per week
15 december 2022
14 december 2023
Opdrachtomschrijving (Resultaatopdracht)
De opgave van het project bestaat uit vijf projectonderdelen:
1. het vernieuwen van het bestaande stationsgebouw.
2. het realiseren van een inpandige fietsenstalling.
3. het vernieuwen van het bestaande trameiland, realiseren tramkeerlus en verschuiven Lelylaan.
4. het aanpassen van de openbare ruimte direct rondom de OV knoop.
5. het nemen van extra faseringsmaatregelen en waar mogelijk versnellingsmaatregelen, zodat alle projectonderdelen tijdig gereed kunnen zijn en de ov-knoop tijdens bouw open kan blijven.
Het betreft het project Vernieuwing Station Amsterdam Lelylaan. Het project bevindt zich op dit moment in de uitgangspuntenfase (PBI-2). Daarna wordt het project in een bouwteam uitgewerkt en gerealiseerd middels een UAV-GC contract. De oplevering is eind 2027 voorzien.
De daaraan gekoppelde resultaten betreffen:
1. Zorgdragen voor het ophalen en verwerken van alle benodigde technische eisen vanuit de drie verschillende beheerders vanuit NS, ProRail en gemeente Amsterdam (inclusief GVB) in februari 2023.
2. Zorgdragen voor dat het ingehuurde Ingenieursbureau het integrale concept VO+ oplevert in april 2023.
3. Zorgdragen voor dat het ingehuurde Ingenieursbureau het integrale VO+ oplevert in juni 2023.
4. Invulling van het contract t.b.v. een Bouwteamfase vanuit het integrale technische aspect met het opstellen van de benodigde werkpakketten t.b.v. dat contract in september 2023.
5. Het opstellen van een overdrachtsdossier en inwerken van een nieuwe Senior Technisch Manager dan wel het opstellen van een plan van aanpak voor de vervolgfase (bij verlenging van de opdracht voor aanvullende resultaatsverplichting) in november 2023.
6. Zorgdragen voor alle benodigde processen en besluitvorming die de voortgang van bovenstaande resultaten nodig heeft. Daarbij geldt minimaal de aanwezigheid met inbreng van de technische kennis van het wekelijkse IPM team, de vierwekelijkse centrale tafel, het wekelijks technisch overleg, het tweewekelijks conditioneringsoverleg, het driewekelijks GVB-RIB overleg en de fysieke aanwezigheid op donderdag op de projectlocatie.
Werkzaamheden
Als Senior Technisch Manager binnen het ingenieursbureau ben je verantwoordelijk voor de technische kennis binnen het IPM team. Je speelt een belangrijke rol binnen de taken van andere managers in het IPM team of voert zelfstandig projecten uit. De Senior Technisch Manager beschikt over goede communicatieve vaardigheden, is flexibel en kan snel schakelen binnen de verschillende disciplines van de techniek. De projectleider dient in staat te zijn een goed netwerk op te bouwen. Ervaring tijdens de voorbereiding en realisatiefase van technische projecten is vereist.
De Senior Technisch Manager werkt in het IPM-team van het project: 'Vernieuwing Station Amsterdam Lelylaan (VSAL)'. Het project is een samenwerking tussen meerdere projectpartners. Deze projectpartners zijn de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio Amsterdam (VRA), de Nederlandse Spoorwegen (NS), ProRail en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB).
De projectpartners nemen deel aan een Adviesgroep en Stuurgroep. Het integrale projectteam en IPM-team bestaat uit collega's van het Ingenieursbureau (IB) van de gemeente Amsterdam, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. Het IPM-team bestaat uit drie technisch managers (gemeente Amsterdam, ProRail, NS), omgevingsmanager (IB), contractmanager (IB), manager project-beheersing (IB) en projectondersteuner (IB), assistent projectmanager (ProRail) en projectmanager (IB). De Senior Technisch Manager vervult de rol van technisch manager gemeente Amsterdam en de rol van coördinerend technisch manager voor ProRail en NS. De coördinerende rol houdt in dat de technisch manager op de hoogte moet zijn van wat er speelt op het technische vlak bij ProRail en NS en wanneer nodig bij kan sturen in afstemming met de technisch managers van ProRail en NS.
De Senior Technisch Manager:
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam bereidt de aanleg en het onderhoud van infrastructuur en de inrichting van de stad voor. Het realiseert hiermee uitvoeringsprogramma's en opdrachten die zij krijgt van stadsdelen en andere organisatieonderdelen in de stad. Inkoop, advies, projectvoorbereiding- en realisatie en kennisontwikkeling- en borging zijn hierbij de belangrijkste werkzaamheden. Het ingenieursbureau valt onder het cluster Ruimte & Economie.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox