Gemeente Zeist
geen max tarief
Utrecht
36 uur per week
09 oktober 2023
09 april 2024
Organisatie
De gemeente Zeist is een moderne werkgever met medewerkers die betrokken en vooral zichzelf zijn. We werken op basis van onze kernwaarden ‘vertrouwen, kracht en nabijheid’. De werksfeer is open en prettig. Met zo’n 400 collega’s werken we voor en met ongeveer 60.000 inwoners. Daardoor is het niet te massaal, zijn de lijnen kort en de mogelijkheden groot. Onze cultuur is informeel, onze werkwijze integraal en interactief. Ontwikkeling is voortdurend vereist en belangrijk: als organisatie weten wat er in de samenleving speelt en daar flexibel op inspelen.
Als medewerker van de gemeente Zeist voel je je echt betrokken bij Zeist en haar inwoners. Er is veel te doen om onze gemeente nu en in de toekomst voor iedereen aantrekkelijk te houden. Samen met je collega’s werk je er continu aan om dat voor elkaar te krijgen. We staan met onze organisatie voor de uitdaging om de dienstverlening aan de inwoners, bedrijven en instanties van Zeist te blijven verbeteren. Dat doen we samen en daarbij richten we ons op onze klant. Sterker nog, we vertrekken vanuit de klant. In onze organisatie vormen we op een eigentijdse manier de schakel tussen politiek en burger.
Team
Je bent Teammanager voor drie verschillende teams:
Team Strategie en Bestuur
De strategisch en bestuursadviseurs binnen dit team staan met één been in de samenleving en met het andere in de gemeentelijke organisatie. Ze zien en begrijpen wat ontwikkelingen en opgaven in de samenleving voor ons werk in de gemeente betekenen, leggen de juiste verbanden en vertalen ze in een goed (interactief) proces waaruit plannen, ideeën of beleid voortkomen die het gewenste maatschappelijk effect sorteren. Adviseren doen ze voor vraagstukken binnen onze gemeentegrenzen, maar ook voor de regio. De adviseurs werken domeinonafhankelijk, in nauwe samenwerking met de vak-afdeling en zoveel mogelijk interactief.
Team Projectenbureau
Binnen dit team zijn project- en programmamanagers, ondersteund door de projectondersteuners, verantwoordelijk voor de projecten, opgaven en programma’s binnen allerlei thema’s. Denk op dit moment bijvoorbeeld aan wonen, gebiedsontwikkeling, duurzaamheid en economie. Maar ook waar het gaat om organisatieontwikkeling, processen of bedrijfsvoering stropen ze graag hun mouwen op. Projectmatig Creëren Zeist (PMCZ) is daarbij onze leidraad. Van idee tot realisatie, van projectbrief tot oplevering, overdracht en evaluatie. De inhoudelijke verantwoordelijkheid van de projecten is belegd bij de Ambtelijk Opdrachtgevers die ook onderdeel uit maken van het team, net zoals de planeconomen.
Team Juridische Zaken
Het team Juridische Zaken is het juridisch geweten van de organisatie, ondersteunt de organisatie met juridisch advies in brede zin en bestaat uit adviseurs op het gebied van inkoop, privaatrecht en bestuursrecht. Onderdeel daarvan is de afhandeling van bezwaarschriften. Maar liever nog draagt Juridische Zaken er aan bij dat bezwaar- en beroepzaken worden voorkomen door middel van premediation en een heldere terugkoppeling op terugkerende inhoudelijke thema’s. Het team is ook ondersteunend als het gaat om het adviseren en faciliteren van het bestuur en de gemeentelijke organisatie op het gebied van (Europese) aanbestedingen en het zorgdragen voor de rechtsbescherming. De medewerkers van Juridische zaken verbinden bestuurlijke doelen aan juridische mogelijkheden en maakt zaken mogelijk, met recht.
De teams, met in totaal 60 medewerkers (incl. inhuur), werken vanuit vertrouwen in de kracht van de samenleving, in samenwerking met ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgevers én de collega’s binnen de organisatie.
Opdracht
Per oktober 2023 heeft de huidige Teammanager een nieuwe uitdaging buiten de gemeente Zeist aan. Dit moment willen we gebruiken om terug te blikken én vooruit te kijken. Om vervolgens met deze nieuwe inzichten opnieuw de juiste focus aan te brengen om de teams nog meer in hun kracht te zetten en verder te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.
Dit doe je.
Je opdracht bestaat uit het vormen van een visie over de toekomst van deze afdeling(en). Je dompelt jezelf onder in de organisatie om vervolgens vanuit jouw expertise en vanuit een helicopterview te adviseren aan het directieteam over wat er nodig is om deze afdelingen in hun kracht te zetten en daarmee een bijdrage te leveren aan een toekomstbestendige organisatie? Pijlers waaraan je kunt denken zijn: inzet, verbinding, leiderschap etc.
In de tussentijd moet de dagelijkse en operationele aansturing van de teams ook goed worden geborgd. Denk hierbij aan de reguliere HR-taken, zoals het voeren van ‘het goede gesprek’ (feedback/ontwikkel/reguliere gesprekken), casemanager bij verzuim, eindverantwoordelijk bij diverse werving en selectieprocedures. Samengevat: het luisterend oor, het voeren van het goede gesprek, sparren, perspectief bieden, bijsturen en aanmoedigen.
Je opdracht is dus tweeledig. Enerzijds de visievorming en anderzijds er zijn voor de medewerkers. Om deze uitdagende opdracht in goede banen te leiden zijn er vanuit de teams 3 collega’s (1 per subteam) als eerste (inhoudelijk) aanspreekpunt waar jij als Interim Teammanager op kunt steunen, maar je bent niet helemaal nieuw of onbekend op deze terreinen.
Competenties
1. Coachen en motiveren
2. Besluitvaardigheid
3. Omgevingsbewustzijn
4. Ondernemen
5. Initiatiefrijk
6. Verbinden
7. Politieke sensitiviteit
8. Analytisch
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox