VNG
max €125 per uur
Zuid-Holland
36 uur per week
01 februari 2021
31 december 2021
De VNG representeert de 355 Nederlandse gemeenten. Dat doet de VNG ook binnen het actieprogramma Zorg voor de Jeugd, met als doel de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering merkbaar en meetbaar steeds beter te maken voor kinderen, jongeren en gezinnen, zodat ze op tijd passende hulp ontvangen. Het programma is een gezamenlijk initiatief van de gezamenlijke branches Zorg voor de Jeugd, de cliëntorganisaties, de gezamenlijke beroepsgroepen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van VWS, J&V en OCW.
Over het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd
In het voorjaar van 2018 is het landelijke actieprogramma Zorg voor de Jeugd gestart. Het doel van dit programma is om jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering merkbaar en meetbaar steeds beter te maken voor kinderen, jongeren en gezinnen, zodat ze op tijd passende hulp ontvangen. Brancheorganisaties, beroepsverenigingen, clientorganisaties, ministeries en de VNG werken samen aan de gestelde doelen, in de context van de transformatie van de jeugdhulp. Per 1 januari 2019 is het ondersteuningsteam gestart om jeugdregio’s hierbij te faciliteren. Het streven is om toe te werken naar een lerend jeugdstelsel. Hieraan draagt het OZJ bij door te signaleren, te stimuleren, te bemiddelen en te ontwikkelen.
Vanwege het vertrek van de huidige programmamanager zoeken wij een opvolger. Het betreft een tijdelijke opdracht die loopt tot 2022.
Het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) werkt in opdracht van de stuurgroep Zorg voor de Jeugd. Het OZJ ondersteunt partijen in de 42 jeugdregio’s om tot een systematisch leer- en verbeterproces te komen en bouwt daarmee aan een lerend jeugdstelsel. Het OZJ is ingericht als transformatieplatform om landelijke, regionale en lokale doelstellingen uit het programma Zorg voor de Jeugd met elkaar in samenhang te brengen, zodat een vliegwieleffect ontstaat.
Het OZJ bestaat uit ongeveer 70 mensen. Dit zijn landelijk ambassadeurs en hun aanjager/projectcoördinatoren, regio-ambassadeurs vanuit drie perspectieven (aanbieders/professionals, cliënten en gemeenten), ontwikkelaars/projectleiders, adviseurs/bemiddelaars van het subteam Oppakken en Leren van Complexe Casuïstiek en een coördinatieteam. De doelen van het OZJ zijn vervat in vijf veranderopgaven:
1. Verbeteren van wijkgericht werken met de leefwereld als vertrekpunt
2. Ontwikkelen van een lerend jeugdstelsel
3. Contracteren vanuit de bedoeling
4. Oppakken en leren van complexe casuïstiek
5. Ontrafelen en terugdringen van schadelijke wachttijden
We zijn een lerend team, dat werkt vanuit een ‘groei-mindset’. Onze ambitie is ‘Elke dag beter’. Dat geldt zowel voor de jeugdregio’s als voor onszelf. We stellen ons daarom continu de vraag waar we staan, wat we kunnen verbeteren en of we met de goede dingen bezig zijn.
Meer informatie is hier te vinden.
Omschrijving van de opdracht
De programmamanager is verantwoordelijk voor de strategische koers van het ondersteuningsteam en de vertaling van strategie naar uitvoering. De programmamanager bewaakt zowel de inhoudelijke als contextuele samenhang en geeft van hieruit richting en kaders aan het ondersteuningsteam. Het ondersteuningsteam functioneert als platformorganisatie vanuit een groei- en ontwikkelstrategie. Je bent als programmamanager in staat om vanuit die principes te organiseren. Dit vergt dat je je moet kunnen verhouden tot een groot aantal stakeholders binnen een complex en ontwikkelend netwerk, het overzicht kunt bewaken over het geheel en strategisch handelt om de gezamenlijke doelen uit het programma te bereiken. De programmamanager is verantwoordelijk voor dagelijkse aansturing van het coördinatieteam (ca. 8 personen).
Daarnaast geef je leiding aan de regio-ambassadeurs (ca. 24 personen), de vier landelijke ambassadeurs en de vijf ontwikkelaars/projectleiders en zorg je dat alle onderdelen onderling goed aangesloten zijn. Dit doe je samen met de strategisch procesregisseur, netwerkcoördinator en één van de landelijke ambassadeurs.
Het OZJ opereert als netwerk, wat betekent dat mensen vanuit verschillende constructies aan het OZJ verbonden zijn en in bepaalde mate zelf bepalen hoe zij hun werk vormgeven. Het OZJ heeft een eigenstandige opdracht met een focus op het faciliteren van regio’s, maar ook op casusniveau en gemeentelijk niveau is het OZJ actief. Parallel heb je te maken met landelijke opdrachtgevers die resultaten verwachten voor het overkoepelende programma Zorg voor de Jeugd. Als programmamanager weet je soepel te laveren tussen de ‘zachte’ componenten van leren en ontwikkelen in de volle breedte van de opdracht en het sturen op zichtbare resultaten. Hierbij speelt ook de fase waarin het programma verkeert een rol. Het OZJ is op 1 januari 2021 het laatste jaar ingegaan. In dit jaar zullen enerzijds concrete opbrengsten, producten en resultaten tot stand gebracht moeten worden en anderzijds staat borging centraal. Bij borging gaat het deels om de afronding en beëindiging van activiteiten maar bovenal om voortzetting van functies of processen om te verzekeren dat ook na het OZJ het lerend jeugdstelsel zich ontwikkelt.
We kunnen je nu al vertellen dat geen dag hetzelfde is en dat de week zich niet altijd laat plannen. Je doet ervaring op binnen een complex, dynamisch team en idem opdracht. Daarom moet je stevig in je schoenen staan en de nodige flexibiliteit hebben om te zorgen dat er een goede balans is in je werk. We geven je een grote mate van zelfstandigheid en de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werkdag invult. Daar tegenover staat dat je ook verantwoordelijkheid neemt, dat je initiatief toont in het zoeken van verbinding en transparant bent over je aanpak en resultaten. 4
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Resultaat van de opdracht
Het resultaat van de opdracht is gelegen in de realisatie van de doelen en functies van het OZJ. Er is passende ondersteuning voor jeugdregio’s in de vorm van een netwerk dat gedurende de looptijd van het programma flexibel kan acteren en faciliteren. Het OZJ draait als netwerkorganisatie en de verschillende deelopdrachten zijn goed aangesloten op elkaar en op de partijen die vertegenwoordigd zijn in de stuurgroep. Resultaten van het OZJ zijn zichtbaar gemaakt en bruikbaar voor verantwoording aan de Tweede Kamer. De opdracht van het OZJ wordt binnen het beschikbare subsidiekader uitgevoerd. Er is een zorgvuldige afbouw gerealiseerd per 1 jan 2022, dan wel doorstart op onderdelen mogelijk indien opdrachtgevers dat vragen. Resultaten en inzichten uit de looptijd van het OZJ zijn vindbaar en overdraagbaar en dragen bij aan een duurzaam vervolg.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox