Nationale Politie
max €108 per uur
Utrecht
36 uur per week
01 september 2025
31 augustus 2027
Opdrachtomschrijving
De politie staat samen met de andere strafrechtketenpartners voor een grote opgave; de invoering van een nieuw Wetboek van Strafvordering. Dit wetboek vormt voor de politie de wettelijke basis voor het verrichten van opsporingshandelingen.en is dan ook van groot belang voor de dagelijkse politiepraktijk.
De komende jaren bereidt de politie zich voor op de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafvordering, dat naar verwachting op 1 april 2029 in werking treedt. Het wetboek van strafvordering raakt een groot gedeelte van de politieprocessen en -voorzieningen en het merendeel van de politiemedewerkers zal het nieuwe wetboek moeten kunnen toepassen. Om de politie klaar te stomen voor het nieuwe wetboek is een implementatieprogramma gestart. Voor dit programma is de politie op zoek naar een jurist.
De implementatie van de nieuwe wet kent meerdere fases. Momenteel wordt de veranderopgave in kaart gebracht met de portefeuillehouders. Eind 2025 start de realisatie van de veranderopgave door PDC en PA (o.a. aanpassen van werkprocessen, aanpassen van ICT-voorzieningen en het aanpassen van opleidingen), waarna in 2027 de implementatie in de eenheden start.
Naar mate de datum van inwerkingtreding dichterbij komt gaan steeds meer mensen binnen de politieorganisatie met verschillende achtergronden (IT-ers, onderwijskundigen, operationeel experts, etc.) zich met de nieuwe wet bezighouden. Voor de juristen die bij het programma zijn aangehaakt is het belangrijk dat zij op een laagdrempelige manier juridische inhoud en soms complexe veranderingen kunnen verwoorden en de juiste vertaalslag kunnen maken in het interpreteren van vragen die vanuit verschillende disciplines worden gesteld.
Verantwoordelijkheden
De werkzaamheden bestaan aan de ene kant uit het analyseren en doorgronden van de verschillen tussen het bestaande en nieuwe Wetboek van Strafvordering op aantal afgekaderde deelonderwerpen. De jurist is verantwoordelijk voor het bijhouden van de ontwikkelingen in het wetgevingstraject op die specifieke thema’s, beoordelen welke daarvan relevant zijn voor de politiepraktijk, die te verwerken in analyseproducten en daarover te communiceren naar relevante stakeholders. Dit resulteert in een overzicht van voor de politie relevante wijzigingen.
Aan de andere kant is de jurist ook verantwoordelijk voor het beantwoorden van juridische vragen vanuit de organisatie, het leggen van contacten binnen de organisatie op de eigen terreinen van expertise en het valideren van voorgestelde aanpassingen in werkprocessen, IV-systemen, beleidsafspraken en kennisproducten.
Werkzaamheden:
Voor deze opdracht is een Betrouwbaarheidsonderzoek met Omgevingsonderzoek (BO+) van toepassing. Een positief besluit is een vereiste voor het uitvoeren van deze opdracht.
Let op: Vanaf 1 november wijzigt het diensteverleningsmodel van het DAS naar de Intermediaire Dienstverleners, het is mogelijk dat deze overeenkomst wordt gemigreerd. Meer informatie volgt.
Let op: Deze heeft uitvraag een spoedkarakter. Publicatie zal daarom tot Vrijdag 07 Juli 09:00 uur open staan.
Het doel is om inhoudsdeskundige te zijn op een aantal deelonderwerpen uit het nieuwe Wetboek van Strafvordering die voor de politiepraktijk relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan: de rechten van de verdachte, de jeugdige verdachte, heimelijke opsporingsbevoegdheden, het aangifteproces of het horen van getuigen. De jurist is verantwoordelijk voor het analyseren van de verschillen die op een deelonderwerp bestaan tussen het bestaande en nieuwe wetboek en het beoordelen welke daarvan relevant zijn voor de politiepraktijk.
De voor de politie relevante wijzigingen op een deelonderwerp worden vervolgens in laagdrempelige bewoordingen vastgelegd in (kennis)producten. De jurist is daarbij in staat om aan te sluiten bij verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld businessanalisten, IT-ers, onderwijskundigen, operationele experts, etc.) en in te spelen op de specifieke kennisbehoefte. Daarnaast is de jurist in staat om voorgestelde aanpassingen in werkprocessen, IV-systemen, beleidsregels en kennisproducten te toetsen aan het nieuwe Wetboek van Strafvordering en te beoordelen of die daaraan compliant is.
- De programmamanagers
- Ketenpartners w.o. openbaar ministerie
- Politie Dienstencentrum
- Politieacademie
- Directie Operatien
Competenties
(Probleem)analyse: Signaleert problemen, zoekt en herkent belangrijke informatie, rafelt vraagstukken uiteen en legt verbanden tussen gegevens.
Accuraat: Werkt nauwkeurig en zorgvuldig, heeft oog voor detail en maakt weinig fouten.
Netwerkvaardig: Ontwikkelt en onderhoudt relaties, allianties en coalities buiten de eigen organisatie en benut deze voor het verkrijgen van informatie, steun en medewerking.
Klantgerichtheid: Herkent en onderzoekt de wensen en behoeften van anderen en speelt daarop in.
Systeemdenken: Herkent zowel het groter verband als de interne samenhang binnen vraagstukken en is zich bewust van de eigen positie en invloed in dat grotere geheel.
Schriftelijke- en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden: Maakt feiten, meningen en ideeën aan anderen in begrijpelijke taal mondeling duidelijk.
Overtuigingskracht: Toont gedrag dat er op is gericht om anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en instemming te krijgen met bepaalde plannen of ideeën.
organisatievermogen: Bepaalt prioriteiten en geeft de benodigde acties, tijd en middelen aan om ervoor te zorgen dat activiteiten plaats vinden en zaken geregeld worden. Evalueert de voortgang en stelt waar nodig de planning en opzet bij.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox