Gemeente Amsterdam

Duurzaamheidscoördinator

Gemeente Amsterdam

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving
De stad Amsterdam is op zoek naar verbindende aanpakkers. Ben je geïnteresseerd in duurzaamheidsprojecten? Krijg jij energie van het omzetten van beleid naar actie in de stad? En werk je daarnaast graag samen met collega's met dezelfde passie en creativiteit? Dan zijn wij op zoek naar jou!

De functie:
Als Duurzaamheidscoördinator ben je gericht op verbinden, signaleren en uitvoeren op het gebied van Duurzaamheid. Je bent betrokken bij het tot stand komen van duurzaamheidsprojecten- en initiatieven binnen het stadsdeel. Als trekker, initiator en adviseur. Je signaleert, verbindt en adviseert jouw collega's intern, bewoners en ondernemers. Dit kan bijvoorbeeld gaan over logistiek, het verduurzamen van de woningvoorraad, groen, afval en duurzaam ondernemen. Je kent het duurzaamheidsbeleid goed en bent een echte spin in het web: je onderhoudt contact met de staf het bestuur en medewerkers binnen het stadsdeel, en de afdeling Ruimte en Duurzaamheid. Je weet wat er binnen het stadsdeel, onder bewoners en ondernemers, gedaan wordt op het gebied van duurzaamheid en deelt deze informatie met de collega's op de beleidsafdelingen. Je bent de schakel tussen kennis, middelen en mensen. Zo verbind je ook onder andere kansrijke initiatieven met de subsidieverstrekkers, waarbij je adviseert over de inhoud. Je bent politiek bestuurlijk en organisatie- sensitief en hebt ervaring met het adviseren van bestuurders. Je kunt zelfstandig opereren in afstemming je opdrachtgever en bestuur en weet hoe een gemeentelijke organisatie en een (lokaal) bestuur in een G4 gemeente werkt. Als vliegende keep weet je je spaarzame tijd goed in te delen door rijp en groen van elkaar te scheiden. Vanuit je kennis van de praktijk en verschillende beleidsstukken lever je ook input voor de gebiedsplannen en duurzaamheidsbeleid en bewaak je de integraliteit hierin. Je hebt uitstekende schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Je weet wat er 'buiten' speelt, en daarom heb je ook nauw contact met je collega's van het communicatiebureau zodat initiatieven de nodige mensen bereiken en successen gedeeld kunnen worden.
Hiervoor ben je minimaal 3 dagen per week fysiek aanwezig in Amsterdam en Weesp.


Bestanddelen van de opdracht

  • Verbinder zowel op inhoud, proces als op de relatie. Samenwerken en netwerken.
  • Bouwt en onderhoudt een netwerk met de omgeving en met professionele (gemeentelijke) partners, stakeholders (incl. lopende duurzaamheidsprojecten in de omgeving) Signaleren, koppelen en faciliteren van kansen op het gebied van duurzaamheid (zowel binnen de organisatie als ontwikkelingen in de gebieden van bewoners/ondernemers)
  • Verbinder zowel op inhoud, proces als op de relatie. Samenwerken en netwerken.
  • Vertalen en realiseren van de ambities uit het college-akkoord m.b.t. duurzaamheid naar/op stadsdeelniveau, maakt een QuickScan voor het plan 2023 en indien nodig een uitgebreidere analyse;
  • Maakt de belangen van interne en externe stakeholders inzichtelijk en brengt die in en stelt een gebiedsgericht duurzaamheidsinitiatieven plan / aanjaagplan 2023 op;
  • Verbindt het projectplan met de omgeving en stakeholders, benut de expertise van de omgeving, en managet de verwachtingen;
  • Maakt de het gebiedsgericht duurzaamheidsinitiatieven plan / aanjaagplan 2023 transparant aan de stakeholders kenbaar, en genereert publiciteit rondom duurzaamheid, in dit plan dienen de volgende punten te landen:
  • Voorzien in kennisbehoefte portefeuillehouder (d.m.v. stand van zaken & notities);
  • Het leveren van input en advies voor gebiedsanalyses en gebiedsplannen
  • Stimuleren van het gebruik van (stedelijke & landelijke) subsidieregelingen door bewoners en ondernemers;
  • Adviseren op initiatieven van bewoners en ondernemers.

Op te leveren resultaat:
- Opstellen gebiedsgericht duurzaamheidsinitiatievenplan / aanjaagplan (planning Q2 gereed).
- Opstellen gebiedsgericht duurzaamheidsinitiatievenplan / aanjaagplan : Q2: daarin worden concrete projecten met resultaten afgesproken vanuit de verschillende lokale en stedelijke opgave dzh.
- Nadruk zal komen te liggen op faciliteren van duurzaamheidsinitiatieven,ondersteuning ondernemers en bewoners: gebiedsaanpak en afstemming stadsdeel en voorzien in kennisbehoefte van portefeuillehouders Oost en Weesp,stimuleren van het gebruik subsidieregelingen.

Bij de start van de overeenkomst zal aan de hand van het op te stellen duurzaamheids-initiatievenplan / aanjaagplan 2023 concrete projecten met resultaten worden afgesproken. Aan het einde van elk kwartaal zal de duurzaamheidscoördinator een rapportage opleveren om inzicht te geven in de voortgang.

Gemeentelijke organisatie
Met ruim 18.000 collega's zorgen we ervoor dat Amsterdam een aantrekkelijke hoofdstad is en blijft. Waar het fijn is om te wonen, te werken en naar school te gaan. Met ruimte voor ondernemers en bezoekers.
Werken voor Amsterdam betekent bijdragen aan iets groots. Aan groei, veiligheid, ontwikkeling, gezondheid. Van de stad, van Amsterdammers. Daarmee geven wij Amsterdam door; aan de toekomst, aan volgende generaties.
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega's zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega's, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad.
Lees meer over de organisatiestructuur van de gemeente Amsterdam.

De opdrachtgever(s)
Ruimte en Duurzaamheid is onderdeel van het cluster Ruimte en Economie. Dit cluster creëert de ruimtelijke en economische randvoorwaarden die nodig zijn om Amsterdam te laten groeien tot een sterke metropool.
Binnen dit cluster is Ruimte en Duurzaamheid verantwoordelijk voor beleidsontwikkeling en kaderstelling van stedenbouwkundige, ruimtelijke én duurzame ontwikkeling. We zijn hierin toonaangevend.
Ruimte en Duurzaamheid adviseert het gemeentebestuur, werkt zowel voor stadsdelen als voor grootstedelijke projecten en werkt op ieder schaalniveau: van portiek tot metropool. Om de organisatie vitaal en flexibel te houden, zetten we in op talentontwikkeling en flexibele inzetbaarheid van onze medewerkers.

De gemeente Amsterdam wil de verduurzaming in de stad versnellen. De versnelling vraagt om daadkrachtige samenwerking met Amsterdammers, bedrijven, maatschappelijke partijen en kennisinstellingen. Niemand maakt alleen het verschil. Dit is waar wij voor staan als Afdeling Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. We werken samen met bewoners, bedrijven, bezoekers en andere afdelingen van de gemeente Amsterdam aan de transitie naar: een groene, gezonde stad, een circulaire economie en een stad die draait op duurzame energie.

De afdeling Duurzaamheid bestaat uit 8 teams (waaronder team AVO) en houdt zich bezig onder andere bezig met energie, luchtkwaliteit, aardgasvrij, circulaire economie en groen. Het nieuw opgerichte Team AVO neemt binnen deze afdeling een ondersteunende en adviserende rol in. Binnen de afdeling Duurzaamheid houdt het team AVO (Advies, Verbinding en Ondersteuning) zich bezig met het adviseren en ondersteunen van andere teams. Bij Team AVO werken 22 professionals met diverse expertises, waaronder: financieel, juridisch, projectondersteuning en duurzaamheid. Op deze manier draagt team AVO bij aan een effectieve ontwikkeling en realisatie van de verduurzaming van onze stad.


Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 3 jaar gemeentelijke ervaring bij een gemeente met project-, programma en/of procesadvisering van (lokale stadsdeel ) bestuurders , ondernemers en bewoners binnen een complexe politiek bestuurlijke omgeving op het thema duurzaamheid. Dit dient duidelijk geel gemarkeerd te blijken uit het cv.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.
  • De aangeboden kandidaat beschikt over minimaal hbo+ werk en denkniveau.
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 3 jaar aantoonbare gemeentelijke werkervaring als coördinator/adviseur binnen het (brede) werkveld duurzaamheid. Dit dient duidelijk geel gemarkeerd te blijken uit het cv.
  • Geef in maximaal 1 A4 aan waarom uw kandidaat de meest geschikte is voor deze opdracht. Uw motivatie zal worden besproken tijdens het interview, indien de kandidaat hiervoor wordt uitgenodigd.
  • U voegt het cv toe van de kandidaat. Het cv is opgesteld in het Nederlands en is maximaal 5 A4'tjes groot. Het cv dient enkel en alleen ter verificatie van de bij de eisen en wensen gegeven antwoorden. Als het cv niet overeenkomt met de door u gegeven antwoorden kan de gemeente Amsterdam besluiten uw offerte af te wijzen.

De Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare gemeentelijke werkervaring op het gebied van complexe programma's - gebiedsgericht werken en met het opereren in de nabijheid van (lokaal) bestuur in een G4 Gemeente op het thema duurzaamheid. Dit dient duidelijk geel gemarkeerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat heeft bij voorkeur ervaring met integrale samenwerking met (gemeentelijke) partners en bewoners/bedrijven en het faciliteren van lokale projecten en duurzaamheidsinitiatieven. Dit dient duidelijk geel gemarkeerd te blijken uit het cv.
  • De aangeboden kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare en actuele kennis van het thema duurzaamheid en relevant stedelijk/Amsterdams netwerk. Dit dient duidelijk te blijken uit het cv en voorbeelden hiervan kunnen gevraagd en beoordeeld worden door de opdrachtgever tijdens het interview, indien uitgenodigd.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox