Bij sommige opdrachtgevers wordt er ook gesproken van tenders. Dit kan verwarrend zijn, dus helderen we graag een paar zaken voor je op.

Wat is een tender?

Nieuws

leestijd: 1 minuten

Wat is een tender?

“Gemeente zoekt een communicatieadviseur voor het ondersteunen van het communicatieteam.” Dit is een voorbeeld van een tender, ook wel: een aanbesteding.

Wat is de officiële definitie van een tender?

Een tender, ook wel een aanbesteding, is een verzoek vanuit de opdrachtgever. Hier vraagt de opdrachtgever in kwestie aan bedrijven om een bepaalde dienst of product uit te voeren middels een opdracht. De verschillende freelancers kunnen hier vervolgens op reageren. Zo kan de opdrachtgever bekijken welke partij het beste aanbod heeft dat passend is voor de opdracht. 

Wat is het verschil tussen een tender en een aanbesteding?

Een aanbesteding is een opdracht van een overheidsinstelling. Deze instelling volgt de voorgeschreven wettelijke procedures. De term tender wordt meer bij opdrachten gebruikt van commerciële organisaties.

Waarom een tender?

Als een organisatie behoefte heeft aan bepaald product of dienstverlening kunnen zij dit inkopen. Een tender uitschrijven is een manier om professionele opdrachten in de markt te zetten. Een tender stimuleert de concurrentie tussen de inschrijvers, geeft de partijen een gelijke kans de opdracht te verkrijgen en zorgt dat vraag en aanbod beter zijn afgestemd.

Wil je een tender/aanbesteding winnen?

Een zo’n groot mogelijke kans op het winnen van een aanbesteding? Lees dan het artikel: zo win je een aanbesteding als freelancer


 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox