Ik vind het belangrijk dat ik na een klus een betere designer ben dan voorheen.
Ik vind het belangrijk dat ik na een klus een betere designer ben dan voorheen.
Nieuws
leestijd: 2 minuten
Demmy Onink werkt 20 jaar als zzp’er. Het UX design (User Experience Design) vakgebied is iets waar hij gaandeweg is ingerold. Voorheen werkte hij voornamelijk binnen de marketing en reclame en deed hij veel digitale campagnes, nu werkt hij aan opdrachten voor o.a. het publieke domein.
“Ik werkte samen met een team aan een opdracht voor de gemeente Amsterdam, bestaande uit: Carla de Oude, Mike Alders, Lucas Arts en Bas de Boer. Hier hebben we ons op het verbeteren van de parkeermogelijkheid voor mensen met een fysieke beperking gericht. Tijdens de opdracht was ik bezig met het maken van een digitale versie van deze parkeerkaart, waarbij iemands digitale identiteit nodig is voor het gebruiken van de parkeerkaart. Het gebruik van je digitale identiteit om je handicap kenbaar te maken heeft een zeker spanningsveld, want dit is voor de personen die een handicap hebben redelijk privé. Het is daarom belangrijk dat dit op een veilige manier wordt verstrekt aan de gebruikers. Dit project is inmiddels succesvol afgerond en er wordt nu gekeken hoe dit gerealiseerd kan worden.”
“Het project bij de gemeente Amsterdam was een interessant project, want alles wat het vakgebied design betreft zat erin. Denk dan aan: uitgebreid onderzoek naar gebruikerservaringen, problemen boven water halen, oplossingen bedenken en testen.
Daarnaast was dit mijn eerste gemeentelijke opdracht. Ik verdiepte mij volledig in het gehandicapten parkeren. Daar wist ik voorheen niets van af. Gehandicapte mensen ervaren meer belemmeringen qua mobiliteit, waardoor ze zelf niet altijd meegaan op uitjes. Op deze manier kan je toch hun levenskwaliteit verbeteren.”
“Het belangrijkst vind ik dat ik goed werk lever en dat ik na een klus een betere designer ben geworden. Ik vind het interessant om mezelf te ontwikkelen en meer over bepaalde zaken te leren waar ik nog niet zoveel vanaf weet. Ik leer door te doen. Daarnaast ben ik naar opdrachtgevers altijd erg open in mijn communicatie, ook als ik iets niet helemaal begrijp.
Voordat ik aan mijn project bij de gemeente begon, had ik bijvoorbeeld geen idee hoe lastig het is voor mensen met een handicap om een uitje te plannen. Ik had ook geen idee hoe bepaalde zaken in verschillende gemeenten geregeld zijn en wat ervoor nodig is dit soort ontwikkelingen in gang te zetten. Dat ik deze inzichten nu wel heb, vind ik geweldig.”
“Als zzp’er moet je je snel aan kunnen passen, dus niet te dogmatisch zijn. Je hebt daarnaast ook niet altijd zekerheid in je werk, daar moet je wel mee om kunnen gaan. Je hebt als zzp’er ook meer in eigen hand en je kan minder afschuiven op anderen. Het wil nog weleens zo zijn dat mensen in organisaties zich achter anderen kunnen verschuilen en dit kan nu niet. Daar moet je je prettig bij voelen.”
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox