Wil je weten hoe de interim overheidsmarkt werkt? Wij leggen het uit zodat je als zzp'er snel de weg weet.

Interim opdrachten vinden bij de overheid? Een korte uitleg van de markt.

Nieuws

leestijd: 5 minuten

Interim opdrachten vinden bij de overheid? Een korte uitleg van de markt.

Wanneer je begint als zzp’er of zelfstandig professional dan is de markt van interim opdrachten bij semi overheid niet eenvoudig te doorgronden, waardoor je veel tijd kwijt kan zijn om deze te doorgronden en de opdrachten te vinden. Naast tijd kun je als zelfstandig ondernemer ook nog eens onnodig omzet verliezen wanneer je de verkeerde keuzes maakt.

Om je als zzp’er tijd en geld te besparen geven we een korte uitleg over de inhuur door (semi) overheid zodat je de snelste en ‘goedkoopste’ weg naar een opdracht kunt vinden. 

Interim opdrachten zoeken

Wanneer je het internet afzoekt naar interim opdrachten bij de overheid dan zul je op bekende freelance vacaturesites, bij recruiters / bemiddelaars op de website en op LinkedIn veel opdrachten vinden. Vaak ook dezelfde opdracht bij meerdere bedrijven. Deze bedrijven of opdrachten zijn veelal onnodige en kostbare schakels tussen jou en de opdrachtgever.

Interim opdrachten bij (semi-)overheidsorganisaties worden direct uitgezet en vervuld via Dynamische Aankoopsystemen of Preferred Suppliers. 

Direct reageren via Dynamische Aankoopsystemen

Dynamische aankoopsystemen zijn inhuursystemen of marktplaatsen waarop opdrachten in de markt gepubliceerd worden. Iedereen die geregistreerd en toegelaten is als leverancier of zzp’er kan op de opdracht reageren. Als zzp’er moet je je inschrijven op de losse systemen om opdrachten te kunnen zien en daarop te reageren. Hier lees je meer over Dynamische Aankoopsystemen voor zzp'ers.

Interim opdrachten bij onder andere de NS, Politie en vele gemeenten verlopen via deze systemen.   

Opdrachten in het DAS worden niet door de organisaties op freelance vacaturesites geplaatst of via bemiddelaars uitgezet. De bemiddelaars of recruiters die deze vacatures op freelance vacaturesites, de eigen website en LinkedIn plaatsen proberen er tussenin te gaan zitten zodat zij een percentage van jouw omzet kunnen krijgen. Je kunt natuurlijk beter zelf direct reageren op de opdracht.

Op freep.nl kun je van veel Dynamische Aankoopsystemen de opdrachten vinden zonder registratie. Zie je een interessante opdracht dan kun je direct naar het systeem doorklikken en op de opdracht reageren.

Opdrachten via preferred suppliers

Wanneer er sprake is van preferred suppliers kunnen kandidaten voor een interim opdracht alleen voorgedragen worden door deze leveranciers. Je kunt niet direct zelf als zzp’er reageren op een opdracht.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij interim opdrachten bij de belastingdienst.

Preferred suppliers zijn ook recruiters / bemiddelaars die opdrachten van de overheid op de eigen website en vaak diverse vacaturesites plaatsen. Maar ook andere ‘samenwerkende’ bureaus of onderaannemers plaatsen de vacature. Omdat elke schakel iets wil verdienen is het zaak voor jou als zzp’er om de directe preferred suppliers te vinden en een keuze te maken tussen de verschillende suppliers met verschillende voorwaarden.

Googelen op ‘preferred suppliers organisatienaam’ geeft je meestal direct zicht of er sprake is van preferred suppliers (zo niet, vind het DAS) en welke dat zijn.

De kortste weg naar een interim opdracht bij de overheid

Zoek je interim opdrachten bij overheidsorganisaties? Doorzoek dan dus eerst de DAS systemen, door je overal in te schrijven en/of via freep.nl te zoeken. En doorzoek vervolgens de websites van preferred suppliers.

Kom je een opdracht tegen op LinkedIn, freelance/interim vacaturesite of benadert een recruiter je? Probeer dan te achterhalen of de opdracht in één van de Dynamische Aankoopsystemen staat (de kans is groot) of achterhaal de preferred suppliers, wanneer daar sprake van is.

 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox