Provincie Noord-Brabant

Coördinator vitale bodem

Provincie Noord-Brabant

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving

“Droogste maart ooit noopt boeren tot improviseren”, kopte de NOS begin april van dit jaar. Nooit eerder was het sinds het begin van de metingen in 1906 in maart zo droog geweest. De effecten van klimaatverandering, zoals deze droogte, maar ook extreme regenval, kunnen worden gedempt door de bodem vitaliteit te herstellen. Een gezonde agrarische bodem draagt bovendien bij aan schoon en voldoende water, het herstel van biodiversiteit, de omslag naar een duurzame voedselproductie en het verminderen van de klimaatverandering.

Dit ga je doen:

In het Regionaal Water- en Bodemprogramma (RWP) 2022 – 2027 hebben we uitgewerkt hoe we de komende jaren gaan werken aan een vitale bodem. Dit doen we onder andere door agrariërs op allerlei manieren te ondersteunen bij de omslag naar een duurzaam bodembeheer. Soms worden de mogelijkheden voor duurzaam bodembeheer echter beperkt door achterhaalde wet- en regelgeving.

Wij kunnen, als provincie, invloed uitoefenen op de ontwikkeling van deze wet- en regelgeving. Zo willen we het voor boeren bijvoorbeeld makkelijker maken om organisch materiaal, zoals blad en maaisel, als bodemverbeteraar te gebruiken en zich daarmee te weren tegen klimaatverandering en tegelijkertijd de werken aan schoner water en biodiversiteitsherstel. Als coördinator vitale bodem speel jij hierin een belangrijke rol.
Daarnaast ga je aan de slag met het adviseren op gemeentelijke omgevingsvisies en -plannen zodat een vitale bodem en het principe van ‘bodem’-sturend al gelijk bij de uitvoering van nieuwe plannen wordt meegenomen.

Verder ontvang je nieuwe subsidie aanvragen voor diverse bodem projecten. Van onderzoek doen naar het bodemleven tot het geven van bodem gerelateerde trainingen: de projectplannen komen bij jou terecht en jij beoordeelt de aanvragen beoordelen, geeft inhoudelijke sturing en je evalueert aan de hand van praktijkbezoeken, voortgangs- en eindrapportages of het project geslaagd is.

Jij gaat je concreet bezighouden met:

  • Samen met andere provincies, Rijkswaterstaat (RWS), verschillende gemeenten, waterschappen en terrein beherende Organisaties (TBO’s) is de Provincie Noord-Brabant één van de partners van het programma ‘circulair terreinbeheer’ (CT). CT heeft een pilot en onderzoek in uitvoering, gericht op het gebruik van lokaal organisch materiaal als bodemverbeteraar, met als doel om (inhoudelijke) bouwstenen te leveren voor nieuw circulair beleid en de aanpassing van wet- en regelgeving. Je neemt deel aan de begeleidingscommissie van het project ‘circulair terreinbeheer’.
  • Je coördineert de landelijke lobby richting het rijk voor het gebruik van organisch materiaal als bodemverbeteraar. Hierbij werk je samen met andere provincies, gemeenten, waterschappen en CT.
  • Het Friese Agricycling is een coöperatie waarbinnen wordt samengewerkt met als doel organisch materiaal in te zetten als bodemverbeteraar. Samen met externe partijen zijn we bezig met het oprichten van een Brabantse Agricycling. Je coördineert en trekt deze samenwerking.
  • Je adviseert voor het onderdeel vitale bodem op gemeentelijke omgevingsvisies en –plannen.
  • Teelt ondersteunende voorzieningen in de landbouw hebben invloed op het water- en bodemsysteem. In een instructieregel uit de omgevingsverordening is opgenomen dat teelt ondersteunende voorzieningen alleen kunnen worden toegelaten indien de nadelen worden gecompenseerd. Je werk samen met andere interne collega’s uit hoe deze instructieregel moet worden geïnterpreteerd.
  • Je adviseert, volgt en beoordeeld voortgangs- en eindrapportages van uiteenlopende subsidieprojecten die bijdragen aan een vitalere landbouw bodem in Brabant.
  • Afhankelijk van de nog beschikbare tijd, ben je ook inzetbaar voor andere projecten binnen het team Vitale Bodem. Bijvoorbeeld bij het organiseren van bijeenkomsten voor het Netwerk Vitale Bodem Brabant.

Toelichting op rooster

Minimaal 2 dagen per week op het provinciehuis, liefst meer. In elk geval aanwezig op maandag. Bij de provincie Noord-Brabant zijn we flexibel, en dat verwachten we andersom ook. Het (incidenteel) verrichten van werkzaamheden in de avonden of weekenden kan onderdeel zijn van deze opdracht, en de vergoeding hiervoor wordt geacht in het overeen te komen tarief te zitten.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

De Wensen

  • Opleiding Kandidaat beschikt over een afgeronde HBO/WO-opleiding op het gebied van een voor de functie relevant vakgebied. Dit blijkt uit het CV.
  • Werkervaring Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring met initiatieven voor duurzame landbouw of bodemverbetering. Dit blijkt uit het CV.
  • Werkervaring Je hebt minimaal 3 jaar ervaring met het werken in een multidisciplinaire omgeving, bestaande uit verschillende stakeholders met verschillende belangen, waarbij de belangen soms met elkaar conflicteren. Dit blijkt uit het CV.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Reageer direct

De opdracht sluit
02 juni 2025 om 06:00
Je reactie ontvangen we graag minimaal 1 werkdag voor sluiting van de opdracht

Eventuele motivatie volgt in een latere fase

LET OP: Het door jou opgegeven uurtarief is all in, inclusief 10% fee Freep en exclusief BTW

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox