Er zijn verschillende situaties waarbij de Wet DBA in beeld komt: wanneer je als zzp’er één of voor meerdere opdrachtgevers aan het werk bent. Of wanneer je als opdrachtgever een freelancer in dienst neemt. Opdrachtgevers en opdrachtnemers beoordelen samen middels de Wet DBA hun werkrelatie.
Wanneer je gaat werken als freelancer voor een opdrachtgever binnen de overheid moeten jullie samen bepalen of de werkrelatie een dienstbetrekking in loondienst is of niet. Je definieert dus de werkrelatie tussen jou en je opdrachtgever. Dit formulier krijg je van je opdrachtgever. Als je een opdracht aanneemt als zzp’er en je werkt toch in loondienst, dan heet dit schijnzelfstandigheid. Dit controleert de belastingdienst ook. Jouw opdrachtgever is in die situatie eigenlijk je werkgever, maar betaalt dan niet de belastingen die hij bij loondienst moet betalen.
De belastingdienst controleert of het schijnzelfstandigheid betreft. De Wet DBA is soms onduidelijk voor de opdrachtgever en opdrachtnemer. Soms kan het zijn dat je in een samenwerking terechtkomt, waarbij schijnzelfstandigheid toch tot uiting komt, ook als was dit niet de bedoeling. In een dergelijke situatie is achteraf belasting betalen toch niet nodig. Met andere woorden: je krijgt geen naheffingen. Het enige wat je dan moet doen is de werkrelatie aanpassen voor de Belastingdienst.
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox