Als je gaat starten als ondernemer, moet je een goede voorbereiding treffen als je je wilt inschrijven bij de KVK. Dit artikel legt je de basics uit, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.
Het werken als zelfstandige zonder personeel hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je geen vaste baan meer hebt. Je kan prima werken als zzp’er naast je vaste baan. Je hoeft absoluut niet je baan in loondienst hier voor op te geven. Het is wel raadzaam om te overleggen met je huidige werkgever of je minder kan werken, zodat je parttime als freelancer aan de slag kunt. Er bestaan genoeg parttime zzp opdrachten om jouw tijd al zzp’er in te vullen. Ook zijn er genoeg fulltime opdrachten voor bij verschillende bemiddelaars als Freep.
Wanneer je fulltime aan de slag wilt als zzp’er zal je je huidige werkgever moeten laten weten dat je gaat stoppen met werken in loondienst. Dit doe je door het schrijven van een nette ontslagbrief. Een goede ontslagbrief schrijven doe je zo: klik hier voor tips over het schrijven van een ontslagbrief.
De begrippen eenmanszaak en zzp’er worden vaak met elkaar verward. Een zzp’er ook wel een freelancer is een zelfstandige zonder personeel. De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm door een zelfstandige ondernemer. Dit is voor zzp’ers interessant om te kiezen, omdat het verschillende fiscale voordelen biedt zoals een startersaftrek en een zelfstandigenaftrek. Bij een eenmanszaak ben je privé-aansprakelijk voor de eventuele schulden die het met zich meebrengt. Lees hier meer.
Als je je wilt inschrijven bij de KVK, kan je op afspraak terecht bij een kantoor, maar je kunt je ook online registreren met je DigiD. Voor het inschrijven van een eenmanszaak zitten er voor jou als zzp’er kosten aan verbonden. De kosten om als zzp’er aan de slag te gaan bedragen eenmalig € 50 inschrijfkosten. Ga je langs een KVK-kantoor? Voor € 15 extra krijg je direct een uittreksel mee, die geldt als bewijs van inschrijving.
Je hoeft je niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst. Dit regelt de KVK voor je. Na inschrijving bij de KVK ontvang je een brief van de Belastingdienst. Hierin staat of je ondernemer bent voor de btw. Is dat het geval, dan lees je daarin ook hoe en wanneer je btw-aangifte doet. Belangrijk om te weten: ook als je geen omzet hebt gedraaid, moet je aangifte doen. Doe je dat niet, dan kan je dit een fikse geldboete opleveren.
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox