Wat je kan doen als je verlies draait

Als ondernemer kun je te maken krijgen met verlies. Bijvoorbeeld omdat je nog aan het opstarten bent. Omdat je te maken krijgt met grote uitgaven. Of omdat de markt verandert. Maar als je verlies draait, ben je dan nog ondernemer voor de inkomstenbelasting? En wat doe je met die verliezen bij je aangifte? Dat hangt af van de vraag of je winst kunt verwachten.
21.png

Kun je winst verwachten?

Is het te verwachten dat jouw bedrijf de komende jaren (weer) winstgevend wordt? Dan kun je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. En gebruikmaken van de aftrekposten voor ondernemers. De Belastingdienst kijkt namelijk naar de winst van de afgelopen paar jaren. Én naar de kans dat je weer winst gaat maken. Is dat te verwachten? Dan mag je de verliezen aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Als je geen winst kunt verwachten, ben je geen ondernemer (meer) voor de inkomstenbelasting. Je hebt dan geen recht op de aftrekposten voor ondernemers. En je kunt de verliezen niet aftrekken.

Is je verwachting realistisch?

Je moet zelf een goed verhaal hebben waaruit blijkt dat het realistisch is dat je bedrijf winstgevend wordt. Daarbij zijn deze dingen belangrijk:

  • Het gaat erom dat je bedrijf op langere termijn winstgevend is. Je moet de verliezen die je hebt gedraaid binnen een aantal jaren kunnen compenseren. Als je structureel verlies draait, is een enkel winstgevend jaar waarschijnlijk onvoldoende.
  • Je moet winst kunnen maken met elke zelfstandige bedrijfsactiviteit. Neem bijvoorbeeld een kunstenaar met verlies, die een webwinkel voor kunstboeken begint. De verliezen die hij als kunstenaar draait, mag hij niet compenseren met de winst van de webshop.
  • Het is van belang dat er voldoende behoefte is aan jouw specifieke producten of diensten. En dat je de juiste opleiding en kundigheid hebt.

Zorg voor een goede onderbouwing

Hoe kun je aannemelijk maken dat je winst kunt verwachten?

  • Zorg voor een goed ondernemingsplan bij de start van je bedrijf. Bereken daarin niet alleen de kosten, maar vooral ook de omzet die jij verwacht.
  • Onderbouw je omzetverwachting met een marktonderzoek. Onderzoek bijvoorbeeld:
    1. Is er behoefte aan jouw producten of diensten?
    2. Hoe groot is de markt? Wat zijn de recente marktontwikkelingen? En de vooruitzichten?
    3. Wie zijn jouw potentiele klanten? Waar en hoe kun je ze vinden? En hoeveel willen ze betalen?
    4. Wie zijn jouw concurrenten? Hoe gaan die te werk? En welke concurrenten zijn weggevallen en waarom?

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox