Verzekeringen afsluiten voor je zzp-onderneming

Als je aan de slag gaat als freelancer (ook wel zzp) dan is het slim om na te gaan aan welke verzekeringen interessant zijn om voor jou af te sluiten. Welke verzekeringen sluiten aan bij je behoeften en welke risico’s kun je hiermee opvangen? Dit is belangrijk op bedrijfsniveau, maar ook op persoonlijk niveau. Lees hier welke verzekeringen je persoonlijk niveau kan afsluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering

Stel, je werkt voor een opdracht op locatie. Je stoot je koffie om en de monitor van je opdrachtgever raakt onder de koffie. Schade dus. Hier wil je voor verzekerd zijn.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je aanricht bij anderen. Je eigen bedrijf valt niet onder deze verzekering. Dus sluit een verzekering als deze alleen af als je weet dat je ook op locatie gaat werken en niet alleen vanuit huis.

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering

Bepaalde beroepsgroepen die bijvoorbeeld een adviserende rol hebben, zoals adviseurs, architecten en accountants kunnen door verkeerd advies vermogensschade veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een gebouw zijn die instort door een foutieve berekening, of een accountant die een fout maakt waardoor de belastingaangifte niet klopt. Dus het is een verzekering die de aansprakelijkheid dekt voor beroepsfouten.
Dit type verzekering is van belang, want steeds meer opdrachtgevers willen met zzp’er samenwerken die een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.

Cyberverzekering

Tegenwoordig is cybercrime niet meer weg te denken voor bedrijven. Ook jij als zzp’er kan slachtoffer worden van cybercrime, door een gehackte website of een andere vorm van een cyberaanval. Als je een cyberverzekering afsluit, dan kan de verzekeringsmaatschappij je bijvoorbeeld met databases en websites herstellen, belanghebbenden op de hoogte stellen en zo de schade beperken. Dit is een goede aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering/
beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dus zorg ervoor dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten.

Rechtsbijstandsverzekering

Veel ondernemers blijven niet ongeschonden als het gaat om juridisch conflicten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan professionele juridische ondersteuning bieden. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten. Vaak hebben de conflicten te maken met niet betaalde rekeningen. Let dus goed op dat er ook incassobijstand in jouw rechtsbijstandverzekering is opgenomen.

Opstal-, goederen- en inventarisverzekering

Door brand of inbraak kan er schade ontstaan, bijvoorbeeld het verlies van voorraad. Je bedrijfspand verzekeren doe je via een opstalverzekering. Je inventaris verzeker je via een inventarisverzekering, ook wel zakelijke inboedelverzekering genoemd. Je zakelijke inboedelverzekering biedt dekking aan je bedrijfsmiddelen zoals gereedschappen, machines, computers en elektronica. Bijvoorbeeld als er schade ontstaat door brand, storm, water of diefstal. Je handelsvoorraad verzeker je met een goederenverzekering.
Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de opstal, alles wat echt vast zit aan je huis, zoals het dak of de regenpijp, door brand, storm, waterschade en inbraak dekt. Een groot aantal mogelijke schadeoorzaken is dus verzekerd. Het is goed om te realiseren welke jij nodig hebt.

Bedrijfsschadeverzekering

Stel dat je bedrijf door brand of een andere oorzaak stil komt te liggen. Je omzet ligt dan stil, maar je personeelskosten en huur lopen wel gewoon door. De vergoeding van de bedrijfsschadeverzekering dekt de vaste kosten en eventueel gederfde winst zodat je je bedrijf kunt voortzetten.

Compagnonsverzekering

Als je samenwerkt in een vof of in een andere rechtsvorm, dan vorm je samen een team. Je versterkt elkaar en je werkt samen aan opdrachten. Als je compagnon overlijdt dan kunnen erfgenamen een deel van het bedrijf opeisen. De compagnonsverzekering keert dan een geldbedrag uit, zodat het bedrijf voortgezet kan worden.

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox