Startersaftrek zzp

Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je gebruikmaken van de aftrekposten en belastingregelingen voor ondernemers. Dit zijn de belangrijkste.
9.svg

In dit artikel geven we uitleg over:

Aftrekposten op een rij

1. Ondernemersaftrek
Onder de ondernemersaftrek vallen onder andere de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om in aanmerking te komen moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting én voldoen aan het urencriterium. Dat laatste houdt onder andere in dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan je bedrijf.
In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 6.310.. Als je recht hebt op startersaftrek wordt dit bedrag verhoogd met nog eens € 2.123.

2. Mkb-winstvrijstelling
Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting krijg je automatisch de mkb-winstvrijstelling. Daardoor hoef je geen belasting te betalen over dit gedeelte van je winst. In 2022 gaat het om 14% van je winst.
Heb je geen winst gemaakt maar verlies gedraaid? Ook dan wordt de mkb-vrijstelling automatisch verrekend. Maar: dan wordt 14% van je verlies niet meegeteld. Daardoor kun je minder verlies verrekenen met je inkomen.

3. Investeringsaftrek
Heb je meer dan € 2.300 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? En kosten de bedrijfsmiddelen per stuk € 450 of meer? Dan heb je mogelijk recht op investeringsaftrek. De hoogte van de investeringsaftrek hangt af van jouw investeringen.

4. Fiscale oudedagsreserve
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van je inkomsten reserveren voor je pensioen. Dit is de fiscale oudedagsreserve. Dat mag alleen als je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan je bedrijf (het urencriterium).
Het bedrag dat je reserveert voor je pensioen, mag je aftrekken van je winst. Je hoeft het geld niet daadwerkelijk opzij te zetten, je houdt het dus vrij voor je bedrijf.

Belangrijk: dit is een tijdelijk belastingvoordeel. Je moet alsnog belasting betalen over het gereserveerde bedrag als de oudedagsreserve hoger is dan het vermogen van je bedrijf. Én: je de AOW-leeftijd bereikt, of je stopt met je bedrijf, of je 2 kalenderjaren lang niet voldoet aan het urencriterium.

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox