Het uurloon berekenen als zzp’er

Het berekenen van je uurloon is belangrijk om je goed in de markt te zetten als zzp'er. Dit doe je alleen niet lukraak. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om een zo'n scherp mogelijke prijs te bepalen, waarbij je ook rekening houdt met je kwaliteiten.

Rekenmachine.jpeg

Het inkomen dat je nodig hebt

Bereken het inkomen dat je nodig hebt door een overzicht te maken van je vaste lasten in je privésfeer. Hoeveel geld ben je hier nu aan kwijt? Tel alles bij elkaar op. Dit is je eerste uitgangspunt. Vervolgens bereken je je zakelijke kosten die je kwijt bent aan bijvoorbeeld marketing, je website, verzekering, bedrijfsruimte huren etc.

Maak een schatting van je declarabele uren

Alle uren die je maakt als zzp’er zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren. De directe uren zijn uren die je maakt bij klanten. Hier betaal je je omzet mee. De indirecte uren zijn de uren die je wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten. Dit zijn zaken als het volgen van cursussen, het voeren van de administratie of het beheren van je website. Grof geschat is 50 tot 70 procent van je gewerkte uren declarabel. Dit aantal heb je nodig bij de berekening van je uurtarief.

Bereken je uurtarief

Voor het berekenen van je uurtarief is het belangrijk een realistische begroting te maken. Wees eerlijk naar jezelf en neem de kosten eerder ruim dan krap, want je hebt niet altijd opdrachten waar je mee bezig bent.

De uurtarieven van concurrenten

Een opdracht geeft meestal een maximaal en/of minimaal tarief aan. Daarnaast vermeldt de opdrachtgever hoe zwaar het tarief meeweegt in de beoordeling. Over het algemeen blijkt dat de freelancer die de gunning van de opdracht krijgt, vaak bij generieke opdrachten op of dicht tegen het minimale tarief aanzit. Bij specialistische functies met een grote schaarste kun je zonder problemen dichter bij het maximale tarief offreren. Dit is slimme truc om door de selectie heen te komen: als je jouw tarief bepaald op bijvoorbeeld 75 euro per uur dan is het verstandig om 74,95 te bieden. Bij gelijke geschiktheid staat jouw offerte boven de andere kandidaten die 75 hebben geboden.

Bepaal jouw unique selling point

Jouw vaardigheden en kwaliteiten zijn uniek! Dit maakt jou jou en dat is jouw unique selling point. Iemand die bijvoorbeeld 10 jaar ervaring heeft of is gespecialiseerd in een bepaald vakgebied kan een ander bedrag vragen dan wanneer iemand net begint met werken. Andere aspecten als branche en beroep tellen ook mee. Jouw specialisme zorgt ervoor dat je een bepaalde onderscheidendheid hebt tegenover de rest. Het is wel goed om realistisch te blijven, als je ver boven het gemiddelde gaat zitten, dan wordt het vaak lastiger om een opdracht te verkrijgen.

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox