De 6 grootste misverstanden als zzp’er

Je hebt je ingeschreven als zzp’er bij de KVK, dus je bent bijna startklaar om te beginnen. Maar er zijn altijd valkuilen waar je je niet in moet vergissen als het gaat om de inkomstenbelasting. Voor de zekerheid hebben we 6 misverstanden op een rijtje gezet, zodat je straks niet in de problemen komt met de inkomstenbelasting.
Inkomstenbelasting belastingdienst.jpeg

Misverstand 1: Ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dus dan ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Dit is niet het geval, want wanneer je ingeschreven bent bij de KVK, ben je niet gelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. De KVK kijkt bij inschrijving of je ondernemer bent in het Handelsregister en screent voor de Belastingdienst of je ondernemer bent voor de btw en de inkomstenbelasting. Of je dit ook echt bent voor de inkomstenbelasting hangt af van jouw situatie.

Misverstand 2: Ik moet btw-aangifte doen, dus ik ben ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Dit is niet automatisch het geval. De belastingdienst kijkt naar zaken als jouw zelfstandigheid, de omvang en continuïteit van je bedrijf.

Misverstand 3: Ik heb meerdere opdrachtgevers, dus ik ben ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Naast dat het belangrijk is dat je meerdere opdrachtgevers hebt, is het ook belangrijk dat je onderneming een bepaalde mate van zelfstandigheid en continuïteit heeft of dat je ondernemersrisico loopt.

Misverstand 4: Ik besteed 1225 uur per kalenderjaar aan mijn bedrijf, daarom ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Het urencriterium (1225 uur per kalenderjaar) is een voorwaarde voor onder andere zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar of je ondernemer bent, is iets wat je zelf moet beoordelen.

Misverstand 5: De Belastingdienst controleert mijn aangifte toch niet.

De Belastingdienst controleert niet ieder jaar alle 1,2 miljoen ondernemers van Nederland. Dat is ook niet nodig, want in de meeste gevallen is de aangifte goed ingevuld. Al controleert de Belastingdienst wel. Als dan blijkt dat je onterecht gebruik hebt gemaakt van bijvoorbeeld zelfstandigen- of startersaftrek, moet je dat terugbetalen. Dat kan om hoge bedragen gaan.

Misverstand 6: Als ondernemer kan ik bedrijfsverliezen altijd aftrekken van mijn inkomen.

Als je net bent gestart met je bedrijf draai je mogelijk eerst verlies, omdat je veel moet investeren bijvoorbeeld, of nog niet voldoende klanten hebt. Die (aanloop)verliezen kun je inderdaad aftrekken van je inkomen. Alleen als je met jouw bedrijf uiteindelijk wel concreet uitzicht hebt op winst. Blijft jouw bedrijf structureel verlies draaien? Dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kunt verliezen dan ook niet (meer) aftrekken, ook niet in een andere rubriek in de aangifte.

Met wat voor misverstand je ook spaak loopt, het is in alle gevallen goed om de Ondernemerscheck te raadplegen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox