Provincie Gelderland
max €135 per uur
Gelderland
32 uur per week
01 oktober 2024
31 maart 2025
Gelderland, de mooiste provincie van Nederland! Elke dag werken we in de grootste provincie van Nederland samen met 1500 medewerkers om Gelderland mooi, schoon, welvarend en gaaf te houden van en voor ons allemaal. We doen dit met veel inzet, motivatie, kennis en kunde en uiteraard samen met allerlei organisaties en andere partijen. Samen zoeken we telkens naar nieuwe passende oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven zoals energietransitie, mobiliteit of milieu. Dit maakt ons werk uitdagend, interessant en zinvol.
Met het Deltaprogramma bereidt de overheid Nederland voor op de gevolgen van klimaatverandering. De nieuwe klimaatscenario’s (2023) laten zien dat de Rijn steeds grotere hoeveelheden water moet kunnen afvoeren, maar ook vaker te maken krijgt met extreem lage afvoeren. Daarnaast hebben ongelijkmatige veranderingen van de bodemligging effect op de bevaarbaarheid, watervoorziening (via de afvoerverdeling) en natuur. In de toekomst kan door de zeespiegelstijging zoutwater steeds verder binnendringen en zorgen voor verzilting van de benedenrivieren. Een integrale aanpak van deze opgaven is noodzakelijk.
(Integrale) opgaven voor het rivierengebied
Deltaprogramma Rijn (DPR) werkt de komende decennia aan een toekomstbestendig en meervoudig bruikbaar Rijngebied. Onder andere via het programma Integraal Riviermanagement (IRM) dat een toekomstbestendige inrichting van het riviersysteem in 2050 als doel heeft. Met nieuw rivierenbeleid voor bodemligging en sedimenthuishouding en afvoer(bergings)capaciteit zorgen we ervoor dat alle rivierfuncties (scheepvaart, zoetwater, waterveiligheid, natuur en ruimtelijke- en economische ontwikkeling) ook in de toekomst zo goed mogelijk bediend blijven worden. IRM zoekt integrale oplossingen voor bestaande knelpunten in het rivierengebied en anticipeert op toekomstige ontwikkelingen, zoals klimaatverandering.
Nieuw rivierenbeleid en Voorkeursstrategie Rijn
Het Programma IRM is een adaptief programma met diverse ingrepen, onderzoeken en processen tot 2050 en met een doorkijk naar 2100. De eerste stap in de ontwikkeling van IRM is een Programma onder de Omgevingswet met nieuw rivierenbeleid voor bodemligging en sedimenthuishouding en afvoer(bergings)capaciteit. Met een indicatie van de ruimte die nodig is voor het uitvoeren van dit beleid. Vaststelling van het definitieve programma IRM is voorzien in de zomer van 2024. De komende jaren werkt IRM, samen met o.a. DPR, het beleid verder uit, brengen zij in beeld welke ruimte nodig is voor uitvoering hiervan en worden nieuwe spelregels opgesteld voor integraal samenwerken in het rivierengebied.
De plannen binnen IRM bepalen dus voor een deel de koers van Deltaprogramma Rijn. DPR werkt daarnaast (mee) aan de herijking in 2027 van de Deltabeslissing Rijn-Maasdelta en de Voorkeursstrategieën Rijn van het Nationaal Deltaprogramma, waar IRM belangrijke inbreng voor is.
Proces- en omgevingsmanagement
Het werkgebied van DPR is groot en complex. Er zijn veel bestuurlijke, ambtelijke en maatschappelijke stakeholders en veel raakvlakken. Denk aan diverse beleidsontwikkelingen, zoals de Beleidslijn Grote Rivieren, de Nota Ruimte en het Nationaal Hoogwaterbeschermingsprogramma, de Provinciale Programma’s Landelijk Gebied, Deltaprogramma’s Zoetwater, Maas en Rijnmond-Drechtsteden en het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Maar ook projecten rondom de Rijn die al in uitvoering zijn. Het integraal samenwerken in het rivierengebied is bovendien op riviersysteemniveau nieuw en daarmee een gezamenlijke en complexe zoektocht van betrokken overheden. En werkprocessen van IRM, het Nationaal Deltaprogramma en DPR moeten efficiënt worden gestroomlijnd. Tot slot moet de professionele Rijn-community worden verstevigd en verbreed. Om in samenspraak de opgaven in beeld te brengen, te formuleren en te implementeren. En leerervaringen en nieuwe inzichten te delen, zowel vanuit de praktijk als vanuit de beleidsontwikkeling.
Voor het stroomlijnen en inrichten van werkprocessen, het verstevigen en verbreden van de professionele Rijn-community en het uitdenken en uitvoeren van een participatiestrategie, zoekt DPR per 1 oktober 2024 een proces- en omgevingsmanager.
Meer informatie:
Verantwoordelijkheden
DPR is een adaptief programma om mee te bewegen met nieuwe kennis, ontwikkelingen, inzichten en behoeften. We richten ons werk dan ook per kwartaal in en stellen dan strategieën en doelen waar nodig en mogelijk bij. We vragen daarom een flexibele houding t.o.v. werkzaamheden en verantwoordelijkheden.
Op hoofdlijnen zijn de taken en verantwoordelijkheden van de proces- en omgevingsmanager:
De proces- en omgevingsmanager werkt hierbij samen met het PT en omgevingsteam Rijn en in afstemming met het omgevingsteam IRM en staf DC van het Nationaal Deltaprogramma.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox