Tom Piepers is een doorgewinterde zzp’er . Hij is acht jaar actief als zzp’er. De opdrachten die hij uitvoert zijn gericht op contractmanagement van bouw-  en beheer projecten.

Ontmoet Tom Piepers: een zzp’er in hart en nieren

Nieuws

leestijd: 8 minuten

Ontmoet Tom Piepers: een zzp’er in hart en nieren

Als je het over een doorgewinterde zzp’er hebt, dan heb je het over Tom Piepers. Hij is acht jaar actief als zzp’er. De opdrachten die hij uitvoert zijn gericht op contractmanagement van bouw-  en beheer projecten. Tom en is woonachtig in Den Haag. In zijn vrije tijd is hij actief als motorrijder en edelsmid. Techniek en dingen creëren is dus niet alleen zijn  werk, het is zijn hobby en zijn passie.  

Aan welke opdrachten werk je momenteel?

“Momenteel ben ik voor verschillende opdrachten werkzaam. Via Freep ben ik werkzaam bij Rijkswaterstaat als contractadviseur. Hier is de opzet dat vier ingenieursbureaus een aantal grote dijken en dammen doorrekenen om na te gaan of ze nog voldoen aan eisen van waterveiligheid (een vastgestelde kans van een overstroming per 300 jaar). Een andere opdracht Waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) in Houten. Daar ben ik contractmanager op het gebied van dijkversterking, aanpassen van waterzuiveringen en het opzetten van een raamcontract voor het aanpassen van automatiseringen van alle zuiveringen van HDSR. Het derde contract is bij het Waterschap Limburg, daar ben ik contractadviseur en houd ik mij bezig met dijkversterkingen van de Maas. Het zijn langlopende projecten en duren vaak langer dan een jaar. 

Waar let je op bij de selectie van een opdracht?

Ik heb dus gaandeweg bij verschillende opdrachtgevers gewerkt en dan ga je dingen meenemen in je kennis. Ik heb nu een rugzak gevuld met ervaring en slimmigheidjes. Denk dan aan processen die een bepaalde logica hebben. Dan kan je die logica op verschillende processen toepassen. Ik kan nu selectiever naar opdrachten kijken. In het begin pak je projecten die op je pad komen, maar nu is dat iets gerichter. Ik vind de dijkversterking bijvoorbeeld interessant. Het is een prachtig concept: Nederland beschermen tegen het water. Het Nederlandse rivierenlandschap is echt prachtig en fantastisch om met mijn motor op die dijk rond te karren. Het werken in deze branche vind ik daarom echt geweldig. Als je geen ervaring hebt kom je er ook niet in, dus het is eigenlijk een catch 22. Het fijne is nu dat ik niet meer hoef te zoeken. Ik word gevonden.” 

Wat waren successen en leerpunten van afgelopen jaar?

“In Leiden heb ik te maken gehad met het bouwen van bruggen. Tussen de verschillende bastions van het oude verdedigingswerk, liggen parken en die parken zijn verbonden met bruggen. Die bruggen heb ik samen met de aannemer Dura Vermeer en architect Ney en Partners mogen bouwen. Het project kende veel ups en downs door tegenvallers in het budget, het toch wel lastig te maken ontwerp, een omgeving die kritisch was en interne uitdagingen. Dan lukt het toch om die hindernissen te overwinnen en zie je op het laatst dat het project werkelijkheid is geworden. Na aanvankelijke scepsis, zijn de Leidenaren ook blij met de bruggen, want het maakt Leiden ook weer een stukje mooier. Dat is dan wel heel gaaf, want dat heb ik maar mooi gedaan. 

Wanneer ben je succesvol als zzp’er?

“In mijn ogen ben je als zzp’er succesvol als je gelukkig bent met wat je doet en trots bent op hetgeen dat je in je project met je team bereikt hebt.” Dat je met veel plezier je werk kan doen. Ik ben zelf ook heel tevreden met dat wat ik doe en trots op wat ik gedaan heb. Ik kan zelf kiezen wat ik voor opdracht ga doen. Dit is ook een stukje geluk. Dat je de kapitein bent op je eigen schip en dat je zelf aan het roer staat en bezig bent om je eigen koers te bepalen. 

Wat wil je mensen meegeven die overwegen te gaan zzp’en?

Neem initiatief en ga actief op zoek naar een project en ga niet wachten totdat je gebeld wordt. Dit kan je dus bijvoorbeeld doen via bureaus als Freep. Zij hebben een groot netwerk waar je als zzp’er niet bij kunt en dat is een prima manier om aan een project te komen. Zorg daarnaast dat je een financiële buffer hebt. Vijf á zes mille. Dit heb je zeker nodig in de eerste maanden, omdat je geen vaste inkomsten meer hebt moet je die maanden overbruggen. Ga vooral geen dure laptops of dure auto’s kopen. Doe dat straks maar een keer.”

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox