Als je opdrachtgever tevreden is met het resultaat, dan ben je succesvol.

Een professional met hart voor de zaak, dat is Vera Maillie

Nieuws

leestijd: 8 minuten

Een professional met hart voor de zaak, dat is Vera Maillie

Vera Maillie is een professional met hart voor de zaak. Vera zegt zelf: “Je gaat bij jezelf na of je écht bij de opdracht past. Dat je hiervoor genoeg kennis en ervaring hebt, zodat je daadwerkelijk dié professional kan zijn voor de opdrachtgever”. Vera is werkzaam als interim professional in verandermanagement en projectmanagement. Al langer liep ze met het idee rond zich te gaan richten op het doen van ‘klussen’, denk dan aan het doen van projecten, tijdelijk management en verandervraagstukken aanpakken. Uiteindelijk heeft ze de knoop doorgehakt en is ze gaan zzp’en.”

Aan welke opdrachten werk je momenteel? 

“Op dit moment heb ik twee parttime opdrachten: één bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en één bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De opdracht bij de omgevingsdienst gaat over het professionaliseren van de dienstverlening op het gebied van klachtenintake voor vier omgevingsdiensten. Dit project kent veel stakeholders. De opdracht bij de gemeente gaat over accountmanagement en regievoerderschap over de VTH-budgetten, eveneens voor een omgevingsdienst. Dit is meer een financiële functie. 

Tijdens de opdracht is het belangrijk dat er goed contact tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is. Dit zorgt  dat je efficiënt kunt werken en tempo kunt maken. Het is belangrijk dat je van tevoren goed afspreekt wat je gaat doen. Je hebt geen gewone werkgever en werknemer relatie. In dit geval moet je de klus zelfstandig kunnen doen. De opdracht moet worden uitgekristalliseerd. Er kan een probleem spelen dat meestal niet zo duidelijk in de opdrachtbeschrijving staat, daarom moet je een beetje tussen de regels lezen en doorvragen voor een succesvol resultaat.”

Waar let je op bij de selectie van een opdracht?

“Het is voor mij belangrijk dat ik de juiste persoon ben voor die ene opdracht, dat ik het beoogde resultaat weet neer te zetten, maar ook dat ik het een leuke opdracht vind en er blij van word. Al weet je dit pas wanneer je met de opdrachtgever hebt gesproken, want in de aangeboden opdrachten vind je meestal maar weinig informatie. Ik ben voor veel dingen snel enthousiast, maar het is belangrijk dat je kritisch blijft kijken naar jezelf. Je gaat bij jezelf na of je écht bij de opdracht past. Dat je hiervoor genoeg kennis en ervaring hebt, zodat je daadwerkelijk dié professional kan zijn voor de opdrachtgever. Zo kan je iets bijdragen aan het bedrijf.”

Wanneer ben je succesvol als zzp’er?

“Bijna iedere opdrachtgever vindt het belangrijk dat je veel kunt, veel weet, dat je in weinig tijd iets goeds neer kunt zetten en dat na de afronding van de opdracht de verandering ook goed is geborgd. Hier bedoel ik mee dat als je opdracht afgerond is, dat de organisatie zelf verder kan en dat ze hiervoor de juiste handvatten hebben gekregen. Als je het voor elkaar krijgt dat je opdrachtgever tevreden is met het resultaat, dan ben je succesvol.”

Wat wil je mensen meegeven die overwegen te gaan zzp’en?

“Als je zzp’er wilt worden, moet je over een flinke hoeveelheid expertise beschikken, waar organisaties tijdelijk behoefte aan hebben. Je moet dus een bepaald product of een bepaalde dienst leveren. Afhankelijk van het soort product of dienst dat jij levert, moet je nog andere dingen goed kunnen. In mijn rol als interim-manager en senior projectleider, word je bijvoorbeeld vaak geconfronteerd met weerstand, daar moet je wel mee om kunnen gaan. Daarnaast moet je vaak met weinig informatie van je opdrachtgever aan de slag kunnen gaan. Als projectleider van een groot project moet je gestructureerd een projectteam kunnen aansturen en draagvlak weten te creëren. Flexibiliteit, uitstekende communicatievaardigheden en het denken in oplossingen zijn ook belangrijk in het werk. Vaak wordt er een duizendpoot gezocht.”

 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox