Het denken in oplossingen en het ‘gewoon’ doen, is wat ik belangrijk vind als zzp’er.

Willemijn Hessels is een aanpakker die graag in mogelijkheden denkt en kansen ziet

Nieuws

leestijd: 5 minuten

Willemijn Hessels is een aanpakker die graag in mogelijkheden denkt en kansen ziet

Inmiddels werkt Willemijn al een tijd als zzp’er waar ze zich helemaal voor inzet, lock down of geen lock down. Ze weet het positieve van de situatie steeds te belichten. Het denken in mogelijkheden en het ‘gewoon’ doen, zit in de ondernemersgeest van Willemijn. 

Aan welke opdrachten werk je momenteel? 

"Mijn huidige opdrachten richten zich met name op inburgering. Ik werk als projectleider Veranderopgave Inburgering voor de gemeente Amersfoort én als Regiocoördinator Inburgering voor de landelijke organisatie Divosa. Daarnaast heb ik wat kleine adviesopdrachten en geef ik af en toe een training. Zo ga ik binnenkort starten met het geven van een training rondom de nieuwe Inburgeringswet en de samenhang met het Sociaal Domein. 

Een aantal jaren geleden werd bekend dat er een nieuw Inburgeringsstelsel kwam, namelijk: de Wet Inburgering. Toen ik hiervan hoorde dacht ik: dit is een mooie kans! Ik had al ervaring met deze doelgroep, en verdiepte mij hierdoor steeds meer in het thema. Dit deed ik door mezelf te betrekken bij de evaluatie van de oude Inburgeringswet en het ontwikkelingsproces richting de nieuwe wet. Als gevolg hiervan ben ik één van de weinigen die dit als specialisme heeft en gemeentelijke ervaring heeft binnen het Sociaal Domein. Daarom kon ik als zzp’er aan de slag gaan en daarin verder te ontwikkelen."

Wat waren de successen en leerpunten van afgelopen jaar? 

"Als ik kijk naar wat we nu hebben staan bij de gemeente Amersfoort, ben ik trots op dit behaalde succes. Er staat nu een plan met een duidelijke aanpak. Deze aanpak is niet vanachter een bureau ontwikkelt, maar met de hele stad. Ervaringsdeskundigen en (semi) professionals uit de praktijk dachten mee met de ontwikkeling hiervan. Dit zorgde direct voor mooie verbindingen. Dit is waarvoor ik het doe, dat het voor de inwoners uiteindelijk beter wordt. 

Waar ik soms tegenaan loop is dat sommige processen langer duren dan vooraf gedacht, maar ook dat gesprekspartners niet altijd helemaal up-to-date zijn of het hele verhaal kennen. Ik heb bijvoorbeeld het complete plaatje in mijn hoofd, ben al een aantal stappen verder en moet mensen mee blijven meenemen in mijn verhaal, een enkele keer glipt dat er tussendoor. Ik ben hier heel bewust mee bezig. Ik vind het belangrijk om in verbinding met de samenwerkingspartners tot iets moois te komen. 

Daarnaast was het vele thuiswerken een leerpunt. In de afgelopen anderhalf jaar leerden we veel rondom het digitaal werken. Ik realiseerde me dat ik een groot gedeelte van mijn werk achter mijn bureau kan doen, inclusief het netwerken en verbinden met mensen. Al kan dit gelukkig nu ook weer met fysieke bijeenkomsten, dat maakt het werk toch een stuk mooier en leuker!"

Wanneer ben je succesvol als zzp’er?

"Zorg ervoor dat je weet waar je interesses liggen, je sterktes en zwaktes. Zo filter je gemakkelijker de opdracht eruit die bij je past. Als je vervolgens tevreden opdrachtgevers hebt en je zelf met trots kan vertellen over je opdracht, dan ben je naar mijn idee een succesvolle ondernemer!"


Wat wil je mensen meegeven die overwegen te gaan zzp’en?

"Ga op ontdekkingsreis, ontdek wat je krachten zijn en wat je meerwaarde is. Ontdek waar je je kennis, informatie en ontwikkeling vandaan haalt. Blijf stappen zetten, onderneem actie als je vastloopt, ga het gesprek aan, stap uit je comfort zone, probeer én leer. Soms kan één telefoontje al het verschil maken, vertrouw daarnaast niet alleen op je eigen kennis en kunde, maar ook op de kennis en ervaring van een ander. Zo heb ik met hulp van Freep mijn eerste opdracht gekregen.

Tot slot: Investeer in je ‘collega zzp’ers’. Zelf heb ik in mijn netwerk een aantal ‘collega zzp’ers’. Het is heel waardevol om met hen te sparren over inhoudelijke thema’s, maar ook over het ondernemen zelf. Zo leren we van elkaar, wisselen we tips en ideeën uit, blijven we met elkaar op de hoogte van allerlei ontwikkelingen, en het brengt veel gezelligheid met zich mee!"


 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox