De gelijke steun voor ondernemers is afgewezen. Het is echter wel mogelijk om de Bbz aan te vragen als ondernemer.

Besluit kabinet Coronasteunpakket niet coulant voor zzp’er

Nieuws

leestijd: 2 minuten

Besluit kabinet Coronasteunpakket niet coulant voor zzp’er

Terwijl voor medewerkers in loondienst de NOW-regeling opnieuw van kracht is, komen zzp’ers alleen in aanmerking voor een vergoeding op bijstandsniveau. Het is gek dat er überhaupt onderscheid wordt gemaakt tussen mensen vast in dienst en mensen die zelfstandig aan het werk zijn.

Zeker met coronatijd blijkt dat het flexibel werken belangrijker is dan ooit en dat het juist een toegevoegde waarde heeft voor het moderne werken. 

In Den Haag leek de oppositie aan te sturen op ruimere steun voor zzp'ers die door de coronamaatregelen zijn getroffen. Ook in de regeringspartijen gaan daar stemmen voor op, maar binnen de coalitie zijn er twijfels over de uitvoerbaarheid.

Het mocht niet baten, want inmiddels in het verzoek voor gelijke steun door het kabinet afgewezen. Volgens demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma biedt de Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) meer ruimte voor maatwerk dan de Tozo. Als een ondernemer Bbz aanvraagt, kan een gemeenteambtenaar namelijk met hem in gesprek over de toekomst. Zo kan de ambtenaar suggereren een vaste baan te zoeken of te ondernemen in een andere sector. 

Wiersma vertelde tijdens het kamerdebat over het economisch steunpakket: “Openstelling van de Tozo ligt niet voor de hand, gemeenten vinden het bovendien onwenselijk en niet noodzakelijk. Met de Bbz bieden we zowel financiële steun als specifieke bijstandsregelingen zoals actieve hulp bij heroriëntatie.” Die regeling voor het aanvragen van de Bbz is tijdelijk verruimd, zodat er tot 1 januari geen vermogenstoets nodig is om de bijstand aan te vragen. De ChristenUnie wil bekijken of de regeling ook na 1 januari door kan lopen.

Kortom, het is voor ondernemers dus wel mogelijk om Bbz aan te vragen, maar de gelijktrekking voor het aanvragen van de Tozo blijft dus uit.

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox