“Ik blijf sowieso altijd bij mezelf. Ik breng ook mezelf mee en dat staat los van wat er in de opdracht staat.”

Nadia El Idrioui haar enthousiasme voor haar opdracht werkt inspirerend en tegelijkertijd aanstekelijk

Nieuws

leestijd: 5 minuten

Nadia El Idrioui haar enthousiasme voor haar opdracht werkt inspirerend en tegelijkertijd aanstekelijk

Als ik mijn zoommeeting start wordt de uitstraling van Nadia El Idrioui mij gauw duidelijk, want ik kan er bijna niet om heen. Deze vrouw ademt enthousiasme en inspiratie. Nadia is afgelopen herfst gestart als zzp’er en ik ben zeer benieuwd hoe zij dit ervaart. 

 

Dit is je eerste opdracht als zzp’er, hoe bevalt dit?

Het bevalt heel goed! Ik ben sinds oktober 2021 als zzp’er 'Jurist Vastgoed en Grondzaken' begonnen bij de gemeente Zoetermeer. Daarvoor heb ik drie jaar in dienst bij de gemeente Den Haag gewerkt en daarvoor heb ik tien jaar gewerkt bij de gemeente Lansingerland. In beide gevallen als Jurist Vastgoed en Grondzaken. 

Ik ben van nature nieuwsgierig en altijd op zoek naar iets nieuws en uitdagends, waardoor ik nu als zzp’er eigenlijk de perfecte werkvorm heb gevonden die bij mij past. Wanneer je in vaste dienst bent en je wisselt veel van baan, dan is dat niet heel netjes tegenover de werkgever. Wanneer ik me laat inhuren als zzp’er is dat niet raar, dan zijn kortere werkperioden juist heel normaal. Dit bevalt dus enorm.

Werkinhoudelijk doe ik hetzelfde bij Zoetermeer, als dat ik deed toen ik vast in dienst was, maar het voelt veel vrijer. Ik sta iets meer op afstand van de organisatie en ik merk dat dit voor mij prima werkt. Ik hoef bijvoorbeeld niet meer te stemmen over organisatieaangelegenheden, wat ik deed toen ik in de ondernemingsraad zat bij Lansingerland. Dit was toen hartstikke interessant en leerde daar ook veel van, maar nu heb ik alle tijd en aandacht voor mijn vak en dit bevalt zeer goed.

 

Hoe waren de afgelopen maanden voor jou op deze opdracht?

Wat ik gemerkt heb was dat ik mijn ervaring van de afgelopen 13 jaar goed kon benutten in deze opdracht. Hierdoor kon ik snel inspringen, ook in ingewikkelde situaties. Soms kun je dan met een relatief simpele brief of advies het verschil maken en de organisatie echt verder helpen. Het verder brengen van de organisatie en helpen is iets wat ik graag doe. 

 

Wat typeert jou als zzp’er?

Het adviseren en juridische problemen oplossen voor de klant vind ik interessant. Hoe ongewoner het probleem, hoe beter. Het leukst is als ik een hele bijzondere casus krijg en men weet het zelf niet op te lossen. Het uitpluizen van een probleem en het aandragen van oplossingen spreekt mij aan, want dit vraagt ook een mate van creativiteit. 

Ik denk dat dit wel mijn onderscheidende element is. Ik ben zelf pragmatisch ingesteld en ik merk dat hier ook behoefte aan is. De politiek vraagt hier ook om. Die kunnen ongebruikelijke vragen bij je neerleggen, waarbij ik ervoor moet zorgen dat ik met een creatieve oplossing kom. Daarnaast ben ik ook een jurist die iemand niet de regels oplegt of heel gedetailleerd bezig is. Dus ik ben meer bezig met: waar willen jullie heen? Hoe kan ik jullie daarbij helpen? 

Ik ben zelf flexibel ingesteld van nature en verandering trekt mij. Ik ben altijd op zoek naar nieuwigheidjes, want ik ben relatief snel uitgekeken op zaken. Dit sluit dan weer aan wat ik nu ook doe en het houdt mij scherp in mijn werk. 

Ik heb in Zoetermeer een paar keer te horen gekregen dat ze mij pragmatisch en heel enthousiast vinden. Dit waarderen zij en ik vind het geweldig dat mijn onderscheidende elementen ook overkomen bij de Gemeente Zoetermeer. Mijn enthousiasme was ook bij mijn sollicitatie voor de opdracht zodanig dat ze mij niet alleen kozen op mijn kwaliteiten, maar ook op mijn enthousiasme. Dit was de onderscheidende factor. Daarnaast blijf ik dicht bij mezelf. Dat doe ik ook in Zoetermeer. Dat is mijn kracht en dat gebruik ik ook. 

 

Wat vind je belangrijk in een opdracht?

Deze opdracht is mijn eerste opdracht als zzp’er. Ik reageerde voor het eerst op deze opdracht via Freep en werd direct aangenomen. Van deze opdracht in Zoetermeer waarbij ik een juridische rol vervul, had ik duidelijke ideeën en wat zij van mij vroegen. 

Er waren al samenwerkingen tussen Lansingerland en Zoetermeer, dit wist ik van mijn tijd bij Lansingerland. Daardoor was mij duidelijk wat ze zochten en wist ik dat ik bij Zoetermeer moest passen. 

Ik vind het belangrijk dat ik een opdracht wel kan waarmaken en daarom kijk ik ook naar de wensen en eisen. Ik blijf sowieso altijd bij mezelf. Ik breng ook mezelf mee en dat staat los van wat er in de opdracht staat. Als ik naar een opdracht zoek en een vind die ik wil uitvoeren, denk ik altijd van: kan ik dit en past het bij mij? Mijn persoonlijkheid en alles er omheen neem ik toch wel mee. 

 

Hoe spijker jij jezelf bij?

Als zzp’er zorg ik ervoor dat ik up-to-date blijf en ik vind dat bijvoorbeeld nu met de ‘Omgevingswet’, dat ik daar snel van op de hoogte moet zijn. Zo kan ik meepraten en weet waar ik het erover heb. Ik houd zelf in de gaten wat de actualiteiten zijn. Ik ben bijvoorbeeld geabonneerd op verschillende bladen en ben aangehaakt op verschillende advocatenkantoren. Daarnaast zorg ik dat ik de juiste webinars volg. Ik maakt ook veel gebruik van LinkediN en er is een juristencollectief waar ik graag bij wil aansluiten. Dan ga je dus met 7 à 8 juristen sparren en eens in de zoveel tijd geef je dan een presentatie bij een actualiteitenbijeenkomst. 

 

Wat zou je andere potentiële zzp’ers adviseren?

Het zzp’en zou ik niet aan iedereen adviseren, want het moet wel bij je passen. Ik denk dat je wel een bepaalde mate van onderscheidenheid moet hebben. Je brengt echt iets nieuws binnen. Onzekerheid is iets wat erbij komt kijken, want je kan even zonder opdracht zitten. Dus als je daar over kan stressen, dan is het niet iets om aan te raden. 

Voordat ik aan het zzp’en begon, heb ik met mensen gepraat die mij werk gerelateerd goed kennen. Dit heb ik aan verschillende oud-leidinggevenden en -collega’s gevraagd. Zie je mij als zzp’er? En toen zeiden ze allemaal direct ‘Ja, als iemand moet gaan zzp’en ben jij het wel!’ Ik heb van tevoren goed nagedacht aan wie ik deze vraag zou stellen, want als ik een vriendin zou vragen, zou zij mij anders beoordelen dan wanneer ik dit zou stellen aan iemand die mij werkgerelateerd kent. Dit was een goede pijler voor mij om als zzp’er aan de slag te gaan en ik ben heel tevreden hoe het tot nu heeft uitgepakt!

 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox