Het werken aan verschillende opdrachten geeft variatie. Dit houdt mij scherp en past bij mij.

Babette Jonker in haar rol als zzp'er: de variatie tussen opdrachten houdt mij scherp

Nieuws

leestijd: 2 minuten

Babette Jonker in haar rol als zzp'er: de variatie tussen opdrachten houdt mij scherp

Babette Jonker is sinds drie jaar zzp’er en heeft nu een opdracht voor twee jaar via Freep. Het zzp’en is niet direct een bewuste keuze geweest, maar het kwam toevallig op haar pad. Voor Babette maakt het niet veel uit of ze in vaste dienst is, of dat ze als zzp’er aan het werk is. Wel kwam ze er gaandeweg achter dat het zzp’en met de verschillende opdrachten wel iets is wat haar ligt. 

Aan welke opdracht werk je momenteel?

Momenteel ben ik projectmedewerker. Ik doe nu totaal iets anders dan wat ik gewend ben, maar wat wel een toffe uitdaging is. Ik ben nu werkzaam voor een opdracht bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Bij de 352 gemeenten die Nederland rijk is, is een groot deel van de dienstverlening hetzelfde. Dit betekent dat er een voordeel wordt behaald als gemeenten in de uitvoeringspraktijk gezamenlijk optrekken. In mijn rol als projectmedewerker ondersteun ik projecten waarbij we producten en diensten realiseren die al deze gemeenten kunnen gebruiken. Als secretaris zorg ik ervoor dat het managementteam, commissies en colleges goed verlopen en daar waar het mogelijk is, deze met elkaar verbind op inhoud.

Waar let je op bij de selectie van een opdracht?

Bij een selectie van een opdracht let ik op meerdere aspecten die voor mij belangrijk zijn, bijvoorbeeld: past het bij mijn ambitie, kennis en kunde? Maar ook: wat is de locatie van de opdracht en wat voor organisatie is het?

Wat waren successen en leerpunten van afgelopen jaar?

Wat ik voornamelijk heb geleerd als zzp’er, is dat je de organisatie je snel eigen moet maken en weten wie je stakeholders zijn. Dit is randvoorwaardelijk om een opdracht succesvol en goed uit te kunnen voeren. Tegelijkertijd is mijn leerpunt geweest dat je ook als zzp’er niet alles weet en daarom om hulp kan vragen. 

Wat wil je mensen meegeven die overwegen te gaan zzp’en?

Investeer in je eigen ontwikkeling en goede relaties, cursussen krijg je niet altijd van een werkgever. Weet wie je nodig hebt om zaken voor elkaar te krijgen. Het zorgt ervoor dat je kennis up-to-date blijft en het helpt om dingen gedaan te krijgen voor je huidige opdracht. Ook kan een goed netwerk bijdragen aan het vinden van een andere opdracht. Het is belangrijk dat je weet waar je kracht ligt en deze te matchen met de aanwezige vraag in de freelance markt. Als je je daarop focust heb je denk ik altijd wel werk. 

Wat maakt werken via Freep een interessante uitdaging?

Freep is een bureau die mij als zzp’er precies op de juiste punten ondersteund. Denk dan aan: het geven van tips en trucs om mijn cv te verbeteren om door de eerste selectie te komen bij de opdrachtgever, het kiezen van de juiste tariefstelling en het ontzorgen van de financiele afhandeling. Daarnaast houdt Freep regelmatig contact, zodat als mijn opdracht afloopt, ze mij actief helpen bij het vinden van een nieuwe opdracht. Ik voel me daardoor echt onderdeel van Freep en dat is een fijn gevoel voor een ‘éénpitter’ als ik.

 

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox