Fryslân (Wetterskip)

Teamleider team kennisdeling, samenwerking en communicatie

Fryslân (Wetterskip)

De opdracht­omschrijving

Opdrachtomschrijving

Vind je het leuk om in een complex speelveld op strategisch niveau te werken met vele partijen en belangen verspreid over een groot deel van Nederland? Werk je graag zelfstandig, maar wel voortdurend in verbinding met alle partners om je heen? Heb je goed oog voor onderlinge verhoudingen, uitgesproken en verborgen boodschappen en weet je de balans tussen de diverse thema’s goed te bewaken?

Krijg je energie van het verbinden van partijen en het enthousiasmeren van (potentiële) betrokkenen? Ben je in staat om in klip en klare taal te verwoorden wat in ambtelijke stukken naar voren wordt gebracht? Ben je een echte teamspeler, dienstbaar en proactief? Kun je makkelijk en snel schakelen? Dan kunnen we je goed gebruiken binnen ons Platform.

Context

Het Platform IJsselmeergebied is een samenwerkingsverband van provincies, waterschappen, gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties met als doel om gezamenlijk het IJsselmeergebied, ook wel getypeerd als het blauwe hart van Nederland, een stem te geven in besluitvormingsprocessen. 

Het totale merensysteem in het hart van Nederland (IJsselmeer, Markermeer, IJ-meer en Randmeren) vormt het strategisch blauwe hart van de noordelijke helft van Nederland. Het wonen, werken, ondernemen en leven is in dit deel van Nederland voor wat betreft waterafvoer, wateraanvoer en waterveiligheid grotendeels afhankelijk van het beheer van het merensysteem.  Zonder weloverwogen gebruik, inrichting en beheer kan de toekomstige welvaart van de noordelijke helft van Nederland niet gegarandeerd worden. 

Het Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied (BPIJ) geeft zwaarwegende adviezen over fundamentele keuzes waarbij de inzet is: een dynamisch, klimaat-adaptief, economisch vitaal, leefbaar en (ruimtelijk) aantrekkelijk IJsselmeergebied met een toekomstbestendig Blauw Hart.

Om het BPIJ in staat te stellen keuzes te maken, wordt er door de IJsselmeergemeenschap in verschillende sporen hard gewerkt aan een gezamenlijke opdracht. Deze opdracht luidt: Wij bereiden met onze gezamenlijke kennis de noodzakelijke keuzes en afwegingen voor die gericht zijn op: 

  • voldoende zoetwater (van de juiste kwaliteit),
  • veilig blijven wonen en werken,
  • verankering van ruimtelijke opgaven in het systeem en langs de randen op een goede wijze en met kwaliteit,
  • het behoud en versterking van een veerkrachtig ecosysteem van het IJsselmeer,
  • een vitale IJsselmeer-economie.

Organisatie

Om te komen tot de noodzakelijke integrale afwegingen zijn er lopende werksporen. Ieder werkspoor pakt een onderdeel van bovenstaande activiteiten: 

  • Werkspoor Deltaprogramma IJsselmeergebied richt zich op een herziening van de Deltabeslissing IJsselmeergebied in 2026 met betrekking tot het watersysteem met inachtneming van alle belangen en opgaven in het gebied;
  • Werkspoor Afweging en Advies heeft als taak inzicht en overzicht te verkrijgen in de opgaven in het IJsselmeergebied, door instrumentarium (IJsselmeerkompas) te ontwikkelen om goede afwegingen te kunnen maken en door (met het IJ-team) gevraagd en ongevraagd te adviseren over ruimtelijke inrichting in het blauwe hart met als doel om de ruimtelijke kwaliteit van het IJsselmeergebied te versterken.
  • Werkspoor EBW (ecologie, Biodiversiteit en Waterkwaliteit) richt zich op het samenwerken aan het aquatisch ecosysteem, aanvullend op en in afstemming met bestaande programma’s zoals Kaderrichtlijn Water (KRW), Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en Natura 2000. 

Daarnaast vindt intensieve samenwerking plaats met een twintigtal maatschappelijke organisaties verenigd in het ROIJ (Regionaal Overlegorgaan IJsselmeergebied). Het ROIJ fungeert als klankbordgroep voor het BPIJ. 

Zie voor meer informatie: https://platformijsselmeergebied.nl/ 

Rol en positie teamleider KSC

Eindverantwoordelijk en eerste aanspreekpunt voor de communicatie en kennisdeling binnen het Platform en daarbuiten. Samen met de programmadirecteur eindverantwoordelijk voor een goede onderlinge samenwerking. 

Je werkt nauw samen met de programmadirecteur van het Platform en de trekkers van andere teams binnen het samenwerkingsverband. Elk team is samengesteld uit medewerkers vanuit de vele bij het Platform aangesloten organisaties. Wekelijks komen de trekkers  onder leiding van de programmadirecteur samen om verbinding te maken en houden op de aanpak en resultaten. 

Het team Kennisdeling, samenwerking en communicatie heeft als primaire taak om de IJsselmeergemeenschap als geheel met elkaar te verbinden op basis van een gezamenlijk kennis- en informatieniveau. Samenhang creëren in taal, ambitie, respect voor elkaar en elkaars belangen.

Je opdracht: 

Het team KSC heeft een werkplan opgesteld voor 2025. Jij zorgt voor de uitvoering van het werkplan met je team en draagt hier verantwoording over af aan de programmadirecteur. Daarnaast geef je invulling aan het opstellen van een werkplan voor 2026. 

Je geeft daarin advies hoe om te gaan met de komende personele wijzigingen in het team. 

De opdracht bestaat uit:

  • uitvoering geven aan het werkplan 2025
  • samen met het team opstellen werkplan 2026 
  • aanspreekpunt zijn voor communicatie binnen Platform IJsselmeer gebied.

De kandidaat is inzetbaar vanaf 15 augustus 2025 tot 13 februari 2026 voor (gemiddeld) 16 uur per week. (e.e.a. in afstemming met de opdrachtgever). De inhuuropdracht kan optioneel worden verlengd. De gesprekken zijn op 10 of 11 juli in Lelystad. De startdatum is onder voorbehoud van een tijdige afronding van de offerteprocedure. Dit kan ook betekenen dat de startdatum van de opdracht zal moeten worden opgeschoven. Aan de vermelde startdatum in de offerteaanvraag kunnen zodoende geen rechten worden ontleend.

De Eisen

  • De kandidaat heeft aantoonbaar ervaring met het leiden van teams.
  • De kandidaat is aantoonbaar omgevingsbewust, politiek sensitief en verbindend. Communicatief sterk en toont daadkracht.
  • De kandidaat kan aantoonbaar schakelen tussen operationele uitvoering en strategie.
  • De kandidaat heeft een aantoonbaar netwerk in het IJsselmeergebied.
  • De kandidaat is inzetbaar vanaf 15 augustus 2025 tot 13 februari 2026 voor (gemiddeld) 16 uur per week. (e.e.a. in afstemming met de opdrachtgever). De inhuuropdracht kan optioneel worden verlengd. De gesprekken zijn op 10 of 11 juli in Lelystad. De startdatum is onder voorbehoud van een tijdige afronding van de offerteprocedure. Dit kan ook betekenen dat de startdatum van de opdracht zal moeten worden opgeschoven. Aan de vermelde startdatum in de offerteaanvraag kunnen zodoende geen rechten worden ontleend.
  • U voegt een cv van maximaal 5 pagina's A4 met motivatie toe.

De Wensen

  • Ervaring met werken met de thema's kennisdeling, samenwerking en communicatie
  • Ervaring met werken in een complexe en dynamische bestuurlijke omgeving
  • In staat zijn om in korte tijd in te werken en de materie eigen te maken; snel speelveld overzien en kunnen schakelen.
  • Aantoonbaar een teamspeler zijn en een goed samenspel in het team weten te realiseren vanuit het besef dat het team vanuit de verschillende betrokken organisaties wordt samengesteld.
  • Het is een pre als de kandidaat met of voor overheden heeft gewerkt.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Reageer direct

De opdracht sluit
04 juli 2025 om 21:59
Je reactie ontvangen we graag minimaal 1 werkdag voor sluiting van de opdracht

Eventuele motivatie volgt in een latere fase

LET OP: Dit betreft een detacheringsopdracht. Het door jou opgegeven uurtarief is all in, inclusief 15% fee Freep en exclusief BTW

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox