Openbaar Ministerie (OM)

Adviseur digitale transformatie

Openbaar Ministerie (OM)

De opdracht­omschrijving

Het is niet uigesloten dat de zittende kandidaat wordt aangeboden.

Deze opdracht valt binnen schaal 13 van de CAO Rijk. De indicatieve tariefrange ligt tussen de 110 en 120 euro per uur.
Let op: dit is geen minimum of maximum tarief. Alle aanbiedingen worden beoordeeld op basis van een puntensysteem dat prijs en kwaliteit afweegt.
Een deel van de te behalen punten wordt toegekend aan de inschrijver met het laagste tarief. Andere inschrijvingen ontvangen naar verhouding minder punten op dit onderdeel.

Opdrachtomschrijving
Tussen interne teams en externe partners, en het stimuleren van open communicatie en samenwerking. De adviseur digitale transformatie voert, in samenwerking met de organisatie en proceskringen, een analyse uit van de processen en werkwijzen binnen het OM. Het doel van deze analyse is het ontwerpen van een gedetailleerde gewenste situatie/procesgang en het schetsen van een globaal beeld van de impact van de verandering op de gebruikers. Daarnaast wordt een inventarisatie gemaakt van mogelijke oplossingsrichtingen en scenario's. De resultaten vanuit jouw rol omvatten onder andere SOLL-procesplaten, feature-omschrijvingen en scenario's die laten zien hoe strafzaken in de nieuwe situatie door het complexe proces van het OM lopen. Voor elk scenario worden bijbehorende business rules opgesteld. Tijdens de transitie van bestaande naar nieuwe applicaties begeleidt de adviseur medewerkers van het OM en, indien relevant, ketenpartners. Deze begeleiding omvat alle implementatieactiviteiten. De adviseur digitale transformatie draagt verantwoordelijkheid voor het leiden van de (cultuur)verandering binnen het Programma Emma en het Openbaar Ministerie. Binnen deze digitale transitie richt de adviseur een organisatiestructuur in voor de begeleiding, ondersteuning en coaching van bestaand en nieuw personeel.

Achtergrond opdracht

Beschrijving directie/dienst/afdeling: Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt - samen met de politie en andere ketenpartners - voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Dit varieert van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat zorgvuldig met hun belangen wordt omgegaan. Het OM bestaat uit een hoofdkantoor (het Parket-Generaal), 10 arrondissementsparketten, 1 landelijke ressortsorganisatie en een aantal 'bijzondere' eenheden t.w. het Landelijk Parket, het Functioneel Parket, het parket CVOM (Centrale Verwerking OM), de DVOM (Dienst Verleningsorganisatie OM), IVOM (IV organisatie OM) en de Rijksrecherche. Het Openbaar Ministerie is op ca. 35 locaties door heel Nederland gevestigd. In totaal werken ongeveer 6.000 mensen bij het OM. Aan het hoofd van het OM staat het College van procureurs-generaal. Het College bepaalt het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM. De zorg voor de organisatie en de bedrijfsvoering ligt eveneens bij het College. Voor een nader profiel van het OM verwijzen wij naar de website van het Openbaar Ministerie: www.om.nl

Het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie heeft in 2020 een OM Informatiestrategie en meerjarenplan 2020-2027 laten opstellen: het Business + Informatieplan OM (BIPOM). In het BIPOM is het doel vastgelegd om in 2027 één uniforme werkwijze te hebben, ondersteund door één modulair opgebouwd zaaksysteem voor alle zaakstromen binnen het strafrecht. Het gaat om de ondersteuning van werkprocessen die nu ondersteund worden door 7 verschillende zaaksystemen. Dit betekent dat op alle parketten van het OM dusdanig uniform gewerkt gaat worden, dat iedereen gebruik kan maken van hetzelfde zaaksysteem, zonder lokale uitzonderingen of technische workarounds. Het project Emma geeft invulling aan de uitvoering van de strategie die is beschreven in het BIPOM en heeft als doel de 7 zaakssystemen te vervangen en de werkprocessen binnen het OM te uniformeren.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • De kandidaat beschikt over een WO-diploma (in bestuurskunde, rechten, criminologie of gerelateerd);
  • De kandidaat heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal en is communicatief sterk, zowel schriftelijk, visueel als mondeling (blijkt uit motivatiebrief en interview).
  • De kandidaat beschikt over aantoonbare werkervaring in een vergelijkbare rol binnen de strafrechtsector als bestuursadviseur, projectmanager of vergelijkbaar;
  • De kandidaat heeft aantoonbare ervaring met organisatieverandering en cultuurtransformatie;
  • De kandidaat beschikt over mnimaal 5-7 jaar ervaring in project- en implementatiemanagement, bij voorkeur binnen de strafrechtketen;

De Wensen

  • De kandidaat heeft ervaring met het analyseren en ontwerpen van werkprocessen. Zo ja, waar opgedaan?
  • De kandidaat is na gunning beschikbaar binnen x-aantal weken:
  • De kandidaat heeft X jaar ervaring binnen de Rijksoverheid:
  • De kandidaat heeft ervaring met stakeholdermanagement op bestuurlijk niveau. Zo ja, waar opgedaan?
  • De kandidaat is beschikt over de onderstaande gevraagde competenties en eigenschappen (benoem waar dit uit blijkt): - Samenwerken, adequate oordeelsvorming en probleemanalyse - Besluitvaardigheid, resultaatgerichtheid en omgaan met details - Stressbestendigheid

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox